CAROSABIL SURPAT la Eroilor. Restricţiile de circulaţie, cel puţin 30 de zile. 14 persoane şi-au părăsit casele

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, i-a convocat, duminică, la sediul Primăriei Municipiului București, pe reprezentanții Metrorex, ai Poliției Rutiere, ai ISU și ai Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a discuta măsurile de intervenție şi de extindere a restricției de circulație rutieră în zona Eroilor, unde s-a surpat terenul, existând riscul de prăbușire a carosabilului.

13 dec. 2015, 07:48
CAROSABIL SURPAT la Eroilor. Restricţiile de circulaţie, cel puţin 30 de zile. 14 persoane şi-au părăsit casele

Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei , a declarat, după şedinţă, că restricţiile de circulaţie în zona Eroilor, unde s-a surpat şoseaua din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou, vor fi menţinute pentru cel puţin 30 de zile.

„Restricţiile de circulaţie vor fi menţinute pentru cel puţin 30 de zile în zona Eroilor. Astăzi când vorbim constructorul a anunţat că a pus în siguranţă perimetrul. (…)Zona este monitorizată atent”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Acesta a mai menţionat că de restricţiile de circulaţie vor fi afectaţi în special cetăţenii care locuiesc în cartierele Drumul Taberei şi Militari.

Ichim a mai spus că 14 persoane și-au părăsit locuințele aflate în apropierea zonei afectate. Zece dintre acestea au fost cazate la rude, iar patru la hotel.

Potrivit acestuia, Primăria Municipiului București este dispusă să ofere cazare celor afectați. „Nu există risc de prăbușire. Zona este monitorizată atent. Comisia de circulație a municipiului București s-a întâlnit în regim de urgență”, a adăugat reprezentantul PMB.

El a spus că în mod „evident” constructorul va plăti daunele ce provin din acest incident. „Constructorul a cerut un răgaz de 24 de ore pentru un plan”, a explicat Ichim.

Acesta a subliniat că prin restricțiile de circulație impuse timp de o lună cele mai afectate zone ale Bucureștiului vor fi Drumul Taberei și Cartierul Militari. Astfel, în perioada următoare, agenți ai Poliției Rutiere, Poliției Locale și Poliției Naționale vor face eforturi pentru a asigura fluidizarea traficului pe traseele alternative.

Ichim a ținut să precizeze că PMB va trage la răspundere constructorul, dar, pentru moment, Primăria Generală se axează nu pe măsuri de sancționare, ci de fluidizare a traficului.

Reprezentanții Metrorex au anunțat că circulația metroului nu este afectată.

Sâmbătă, traficul rutier pe bulevardul Eroilor, între str. Carol Davila și Pod Eroilor, și pe bulevardul Eroilor Sanitari, între str. Carol Davila și Piața Operei, a fost întrerupt din cauza surpării terenului, existând riscul de prăbușire a carosabilului.

Astfel, s-a închis circulația pe următoarele străzi: pe bd. Eroilor, pe sensul spre centru, de la strada Carol Davila, iar pe sensul spre periferie, de la Splaiul Independenței și pe bd. Eroii Sanitari, pe sensul spre centru, de la strada Carol Davila.

Circulația rutieră se va desfășura deviat, astfel: pe sensul spre centru, dinspre cartierele Drumul Taberei și Militari, pe șos. Pandurilor — Calea 13 Septembrie sau șos. Geniului — șos. Cotroceni; pe sensul spre cele două cartiere, pe Splaiul Independenței — șos. Cotroceni — șos. Geniului sau șos. Cotroceni — bd. Iuliu Maniu — bd. Vasile Milea.

CITEŞTE ŞI ŞEDINŢĂ DE URGENŢĂ la Ministerul Transporturilor după ce asfaltul s-a SURPAT în zona Eroilor din Capitală VIDEO

Conform unui comunicat remis de Ministerul Transporturilor, au apărut deformări în şosea din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou încă de vineri, constructorul luând o serie de măsuri.

Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanşat în data de 11 decembrie 2015, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton”, potrivit Ministerului Transporturilor.

Fenomenul de tasare a continuat şi sâmbătă, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran. După turnarea unei cantităţi suplimentare de beton (de circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraţilor prin etanşarea bazei utilajului.

Potrivit sursei citate, constructorul că tendinţa tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată.

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a precizat, sâmbătă, că în condiţiile în care reprezentanţii constructorului nu au putut preciza dacă este vorba despre o problemă punctuală sau despre una „mai amplă în subteran”, nu se poate „garanta siguranţa locatarilor din zonă”,