Şedinţă tensionată a Coaliţiei de Guvernare pe desfiinţarea Secţiei Speciale. USR PLUS ameninţă că iese de la guvernare după neînţelegerile cu UDMR

Coaliţia de guvernare s-a reunit la Palatul Victoria. Se anunţă o şedinţă extrem de tensionată asta după ce USR-PLUS şi UDMR sunt în conflict deschis pe tema desfiintării Sectiei Speciale, iar ministrul Justitiei şi vicepremierul Dan Barna au amenintat cu ruperea coalitiei de guvernare.

12 iul. 2021, 17:04
Şedinţă tensionată a Coaliţiei de Guvernare pe desfiinţarea Secţiei Speciale. USR PLUS ameninţă că iese de la guvernare după neînţelegerile cu UDMR

UPDATE: Şedinţa s-a terminat fără consens, prmierul Cîţu a plecat fără să dea declaraţii.

Liderii Coaliţiei de Guvernare s-au reunit luni după-amiază în şedinţă la Palatul Victoria în încercarea de a stinge conflictul dintre USR PLUS şi UDMR izbucnit pe tema desfiinţării Secţiei Speciale.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, referindu-se la neînţelegerile din coaliţie pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţunilor din Justiţie (SIIJ), că ”Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

„Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ.

Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”, a spus premierul Florin Cîţu, la Guvern.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a dat vina pe UDMR pentru amânarea desfiinţării Secţiei Speciale. Într-un interviu la Prima TV, Stelian Ion a spus că repezentanţii UDMR s-au opus ca dosarele SIIJ să ajungă la DNA, iar această afirmaţie este un atac frontal la Direcţia Anticorupţie.

Citeşte şi: UDMR, prima reacţie după acuzaţiile USR PLUS privind amânarea desfiinţării SIIJ: Stelian Ion şi Dan Barna alunecă spre stalinism

”Nu am desfiinţat-o ( n.red. Secţia Specială) pentru că o parte dintre cei care suntem acum în Coaliţie erau la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea Secţiei speciale, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal de procedură, a votat multe. Dar am spus, o dată ce s-a încheiat acel capitol, trecem de-o parte şi încercăm să creăm ceva nou. Sperăm cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie în general, faţă de lupta anticorupţie. Parţial am avut semnale că acest lucru se întâmplă, pentru că s-a semnat un program de guvernare, în care, în capitolul Justiţie, era stabilită prima măsură pe termen scurt, desfiinţarea SIIJ. La un punct mai jos era refacerea competenţei DNA pe ce privea infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi, deci era în regulă. De aceea am şi acceptat mandatul pe Justiţie, pentru că este un program foarte bine articulat”, a declarat Stelian Ion, citat de news.ro.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a râzgândit UDMR, Stelian Ion a afirmat: ”Eu cred că e o tactică pentru că, altfel, nu pot să îmi explic. Adică, acum, la ora actuală, UDMR-ul spune, noi desfiinţăm SIIJ, suntem de acord cu asta, dar am vrea ca toate dosarele să nu meargă sub nicio formă la DNA, pentru că noi nu avem încredere în DNA, să meargă la Parchetul General, aşa cum a fost mai demult, în ideea că se transformă într-un fel SIIJ-ul actual într-o secţie care deja există. Schimbăm doar plăcuţa de înmatriculare, schimbăm denumirea, dar mecanismul rămâne. (…) Dacă noi spunem, noi politicieni, că nu avem încredere în DNA şi că magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil (…) Dacă nu, înseamnă că ăsta este un atac frontal, un atac foarte dur la adresa DNA. Vă spun foarte clar, discuţia despre SIIJ este, de fapt, despre DNA. La asta se rezumă (…) UDMR face un artificiu, încearcă să inducă în eroare într-un fel, să păcălească opinia publică”.

Stelian Ion a mai precizat că partenerii de la UDMR invocă un raport al Inspecţiei Judiciare despre care spune că arată abuzuri în sistemul judiciar.

”Avem un raport al Inspecţiei Judiciare pe care îl invocă UDMR care spune că acel raport a arătat grave abuzuri, derapaje, însă acel raport a fost supus controlului judiciar, este în faţa judecătorilor şi rămâne să vedem dacă va fi validat de instanţe. Pe de altă parte, acel raport a fost semnat de un inspector numit politic, prin ordonanţă de urgenţă, care şi în prezent este la cârma acestei Inspecţii Judiciare şi care cheamă la raport, foarte des, din punctul meu de vedere suspect de des, mai ales magistraţii care au avut un punct de vedere în acea perioadă şi au fost critici în acea perioadă cu privire la acele reglementări (…) Domnul Netejoru apare explicit de vreo patru ori în hotărârea CJUE în care e criticat făţiş”, a declarat Stelian Ion.

Stelian Ion a mai afirmat că se poate rupe coaliţia de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei, el criticând UDMR care a votat ”cot la cot” cu AUR în problema desfiinţării Secţiei speciale.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că se poate rupe coaliţia de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei, el criticând UDMR care a votat ”cot la cot” cu AUR în problema desfiinţării Secţiei speciale.

”Culmea, iată, au votat cot la cot UDMR cu AUR, deci este o frăţie…doar ca să nu meargă lupta anticorupţie bine (…) Suntem pe aceeaşi lungime de undă cu PNL, dar nu este suficient. Ne trebuie voturile colegilor din coaliţie, ale UDMR, pe care îi rog să-şi respecte cuvântul dat şi votul dat”, a declarat, duminică, Stelian Ion, la Prima TV, referindu-se la demersurile pentru desfiinţarea Secţiei speciale.

Ministrul afirmă că ”ceea ce se întâmplă acum nu este deloc în regulă, nu e în accord cu interesele României”.

”Cine are o astfel de abordare, de atac în continuare asupra DNA-ului, spun fără niciun menajament, că este în dezacord cu interesele României. Eu nu ştiu ce alte interese, dar vă spun foarte clar că, dacă nu se întâmplă aceste lucruri putem să ne luăm la revedere de la ridicarea MCV şi mulţi condiţionează includerea în Schengen de ridicarea MCV. Deci lucrurile sunt în lanţ. Cui profită, întreb retoric, faptul că noi nu vom avea aceste beneficii care sunt atât de necesare României. Şi iată că tot vorbea, şi îl citez pe domnul Hunor, tot vorbea de facturi care în politică la un moment dat se plătesc. Nu ştiu cine şi cui taie asemenea facturi unor politicieni, dar vă spun că această factură este una incorectă şi nu e în acord cu interesele României”, a mai declarat Stelian Ion.

Întrebat dacă se poate rupe coaliţia din cauza Secţiei speciale, Stelian Ion a răspuns: ”Doar din cauza Secţiei speciale, acum, nu aş putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat pe Justiţie.  Dacă nu reparăm Justiţia şi nu doar să ne facem că o reparăm, nu doar să împingem nişte legi care au un element de noutate, dar le în punctele esenţiale să fie un real progres şi o reparare a ceea ce s-a întâmplat în trecut  – şi Secţia specială, desfiinşarea ei este prima încercare pentru noi – înseamnă că ne ratăm obiectivul pe Justiţie, însemană că toate celelalte domenii vor fi vulnerabile. Nu ştiu, poate unii au interesul să se întâmple lucrul acesta”.

 

Dan Barna, despre ruperea coaliţiei după neînţelegerile privind desfiinţarea SIIJ: În politică orice e posibil. Amendamentul UDMR este „toxic”

Liderul USR PLUS Dan Barna a declarat, cu privire la desființarea SIIJ, că există un amendament depus de UMDR care nu desființează SIIJ, catalogându-l ca fiind unul „toxic”. Întrebat dacă e posibil să se rupă coaliţia de guvernare din cauza acestor neînţelegeri, Dan Barna a spus că orice este posibil în politică, însă rămâne optimist că liderii coaliţiei vor găsi soluţii şi consens privind desfiinţarea SIIJ.

Dan Barna a afirmat că amendamentul UDMR „nu face altceva decât să mute SIIJ la Parchetul General” şi „în loc să desfiinţăm SIIJ pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă”.

„Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile. Concluzia este foarte clară – amendamentul UDMR, care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat ,este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face altceva decât să mute SIIJ la Parchetul General. Ori nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care în loc să desfiinţăm SIIJ pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie dedicată magistraţilor la Parchetul General. Este un lucru de neacceptat. În momentul de faţă cu privire la SIIJ avem toate argumentele politice şi juridice şi de la Comisia de la Veneţia prin care se spune foarte clar că un astfel de instrument sabotează funcţionarea justiţiei. Propunerea UDMR nu face decât să mute adresa şi e un lucru pe care nici Parchetul General nu şi-l doreşte”, a conchis Dan Barna.