Şedinţe la PSD şi PNL pentru ultimele numiri în Guvern. Marcel Ciolacu: Ar trebui ca Florin Cîțu să înțeleagă că nu e creată o majoritate împreună cu USR, ci cu PSD

Biroul Executiv al PNL se reuneşte la ora 10.00, la Parlament, în timp ce social--democraţii au Biroul Politic Naţional, la ora 1.00, la sediul central al partidului. 

06 dec. 2021, 10:08
Şedinţe la PSD şi PNL pentru ultimele numiri în Guvern. Marcel Ciolacu: Ar trebui ca Florin Cîțu să înțeleagă că nu e creată o majoritate împreună cu USR, ci cu PSD

Şedinţe la PSD şi PNL. Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni dimineaţă, după o pauză de o săptămână în care Parlamentul s-a aflat în vacanţă, după Ziua Naţională de 1 Decembrie. Restanţele în privinţa guvernării sunt numirile în eşalonul doi, secretari de stat, Secretarul general al Guvernului, precum şi şefii de agenţii.

Biroul Executiv al PNL se reuneşte la ora 10.00, la Parlament, în timp ce social–democraţii au Biroul Politic Naţional, la ora 1.00, la sediul central al partidului.

După învestirea noului Guvern condus de Nicolae Ciucă, PNL şi PSD trebuie să îşi numească reprezentanţii în Executiv. O numire importantă este cea a Secretarului General al Guvernului, funcţie deţinută, în urma negocierilor, de cei de la PSD, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice.

Numirea lui Marian Neacşu ca secretar general al Guvernului întârzie să fie oficializată, după ce liberalii au transmis, prin vocea lui Florin Cîţu, că trebuie analizată situaţia acestuia, respectiv faptul că are o condamnare pentru conflict de interese. ”Am avut o discuţie şi cu premierul Ciucă, i-am spus să verifice legalitatea, să vadă tot, dacă din punct de vedere legal totul este OK. Trebuie să vedem lucrurile acestea. Până la urmă, este o nominalizare a PSD, dar trebuie să vedem dacă din punct de vedere legal totul este respectat”, a declarat Florin Cîţu, la Digi24, după ce a fost întrebat ce părere are despre numirea lui Neacşu în funcţia de secretar general al Guvernului.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat, însă, că îşi asumă această numire. Nu a fost atât de norocos ca alţi preşedinţi, de exemplu de ţară, ca să dau un exemplu. Adică să înţelegem: domnul Neaşcu nu a furat nimic şi, ca mulţi alţi aleşi locali, primari, a făcut parte dintr-un consiliu de administraţie, nu a fost plătit, nici nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva, şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni. Asta e corupţie? Am înţeles că domnul Neaşcu a avut o condamnare pe această incompatibilitate, conflict de interese, dar e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu-i apare nimic în cazier. (..) Eu îmi asum această numire”, a spus Ciolacu, la Digi24.

Duminică, vicepremierul Sorin Grindeanu afirma, la Prima TV, despre numirea lui Marian Neacşu în funcţia de secretar general al Guvernului, că trebuie respectată legea.

”Aici, nu ştiu dacă ştiţi foarte bine dacă este vorba, dacă vă aduceţi aminte, undeva în 2012-1013, sper să nu greşesc anul, au fost vreo 60 de parlamentari în situaţii de acest tip (şi-au angajat rude la cabinetul parlamentar – n.r.). Doar puţini au ajuns în instanţă cu condamnările respective. Nu am decât un mesaj aici. La fel, să fie respectată legea. Poate fi numit în această funcţie şi se consideră necesară numirea domnului Neacşu, şi expertiza pe care nu o contestă nimeni, se numeşte. Nu, aia e”, a declarat Grindeanu.

PNL şi PSD trebuie să mai facă numirile în eşalocul doi al secretarilor de stat şi al şefilor de agenţii şi deconcentrate. Deja PNL, prin vocea liderului de Timiş, Alin Nica, anunţa că liberalii vor gestiona atât atât programul guvernamental Anghel Saligny cât şi Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Şedinţe la PSD şi PNL. Marcel Ciolacu: Ar trebui ca Florin Cîțu să înțeleagă că nu e creată o majoritate împreună cu USR. E creată împreună cu PSD
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi aduce aminte șefului PNL, Florin Cîțu, că liberalii au în acest moment o majoritate cu social-democrații. Declarația vine după ce Cîțu a spus că la cel mai mic „derapaj” de la programul de guvernare, PNL se va reuni și va decide dacă merge mai departe în coaliția de guvernare alături de PSD.

„Nu cred că mai așteaptă românii de la noi să ne criticăm, să ne potențăm la televizor. Eu am evitat total. Cred că așteptările românilor sunt cu totul altele în acest moment și ar trebui și Florin Cîțu, președintele Senatului, să înțeleagă că nu este creată o majoritate împreună cu USR. E creată împreună cu PSD în acest moment și avem cu totul alte abordări”, a spus Marcel Ciolacu la Antena3.

Marcel Ciolacu face anunţul aşteptat de pensionari: „Sigur cresc pensiile de la 1 ianuarie cu 10%, este stabilit şi bugetat”
Declarația vine după ce Cîțu a vorbit, la Digi24, despre modul în care s-a ajuns la alianța cu PSD. „Trebuie să ne gândim că era o situaţie dificilă în România, ne trebuia un guvern şi am încercat toate opţiunile. Votul final a fost pentru o guvernare stabilă, în care putem avea voturi stabile, pentru a duce la realizarea programului de guvernare”, a declarat Florin Cîţu.

„În momentul în care văd cel mai mic derapaj în ceea ce privește stabilitatea economică, statul de drept, venim în PNL și luăm o decizie: mergem mai departe? Dacă vom lua o decizie că mergem mai departe, cum mergem mai departe? Este foarte simplu: nu este o coaliție cu un cec în alb, nu este o coaliție necondiționată”, a adăugat el.

Marcel Ciolacu, despre presupuse tensiuni între Alexandru Rafila și Raed Arafat: Sunt ferm convins că amândoi vor funcționa cum trebuie
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu știe să existe vreun conflict între ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dând vina mai degrabă pe presă că „a încercat să-i pună cap în cap”. Președintele social-democraților se declară convins că cei doi vor avea o colaborare bună și se vor completa reciproc.

Noi măsuri în România pentru limitarea răspândirii Omicron. Formular PLF, test PCR şi CARANTINĂ de 10 zile pentru nevaccinaţi
„N-am avut discuții cu dl. Rafila, dar până la urmă, avem un ministru al sănătății care vorbește de sănătate și cred – sunt ferm convins, amândoi sunt de specialitate – cu adevărat, eu am spus întotdeauna, Raed Arafat e înjurat pentru că intervine numai în momentul critic, ăla e jobul lui Raed Arafat, pentru că el este pe urgență, ceva de genul (pompierul care vine să stingă incendiul). Și cred că, cu această viziune a dlui Rafila, să prevină anumite lucruri – că și legea pe care o s-o propunem o să vedeți că o să vină cu anumite lucruri care previn, ca să nu ajungi la momentul în care trebuie să intervină Raed Arafat. Cred că presa a încercat să-i pună cap în cap, dar sunt ferm convins că amândoi vor funcționa cum trebuie”, a declarat Marcel Ciolacu.


loading...
Partenerii noștri