Şef al DGASPC Mureş, trimis în judecată în dosarul în care e acuzat că ar fi trucat o licitaţie de achiziţie a 12 maşini

Un şef din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, reţinut de procurorii DNA în luna octombrie, iar în prezent aflat sub control judiciar, a fost trimis în judecată în dosarul în care e acuzat că ar fi trucat o licitaţie de achiziţie a 12 autorisme, iar prin proceduri ilegale ar fi semnat şase contracte cu firma favorizată, în valoare de 600.000 de lei.

09 dec. 2016, 11:34
Şef al DGASPC Mureş, trimis în judecată în dosarul în care e acuzat că ar fi trucat o licitaţie de achiziţie a 12 maşini

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Mureş au dispus trimiterea în judecată a şefului Biroului Tehnic şi Administrarea Patrimoniului din cadrul DGASPC Mureş, Vasile Liţiu, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Alături de Liţiu, vor mai fi judecaţi, în stare de libertate, Ghizela Bordi, consilier I superior în cadrul Compartimentului Investiţii, Achiziţii Publice al DGASPC Mureş şi Viorel Găbudeau, reprezentant al unei firme.

Bordi este acuzată de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, scrie News.ro.

Tot pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, va fi judecat şi Viorel Găbudeanu.

În rechizitoriul procurorilor se arată că în cursul anului 2015, Vasile Liţiu a favorizat o firmă cu ocazia iniţierii şi organizării a două proceduri de achiziţie având ca obiect furnizarea de autovehicule în beneficiul DGASPC.

Liţiu ar fi fost ajutat de către Ghizela Bordi, iar ”prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi ca urmare a înţelegerilor avute cu Găbudeanu Viorel, a introdus în caietele de sarcini (aferente celor două proceduri de achiziţie privind cumpărarea a 12 autovehicule) o serie de specificaţii tehnice caracteristice doar autovehiculelor comercializate de această societate comercială”.

Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, de DNA. anterior publicării în S.E.A.P. a primei invitaţii de participare referitoare la achiziţionarea a nouă autovehicule, Liţiu i-a furnizat lui Găbudeanu informaţii nedestinate publicităţii, referitoare la intenţia instituţiei publice de a organiza licitaţiile, obiectul acestora, precum şi cerinţele ce urmau a fi incluse în caietul de sarcini.

În acelaşi context, Găbudeanu i-a furnizat şefului din cadrul DGASPC specificaţiile tehnice ale autovehiculelor pe care le comercializa, ”aceste acţiuni având ca scop eliminarea concurenţei, avantajarea societăţii în vederea câştigării contractelor de achiziţie publică şi, implicit, obţinerea unor foloase necuvenite”.

De asemenea, anterior organizării celei de-a doua licitaţii, pentru trei maşini, consiliera Ghizela Bordi i-ar fi furnizat lui Găbudeanu informaţii referitoare la modificările aduse documentaţiei de atribuire şi data termenului limită de depunerea ofertelor.

La mijlocul lunii octombrie, DNA anunţa că l-a reţinut pentru 24 de ore pe Vasile Liţiu şi preciza că, în urma ”activităţii infracţionale desfăşurate”, DGASPC Mureş a încheiat şase contracte de furnizare autovehicule cu societatea respectivă, în valoare totală de peste 600.000 lei fără TVA.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Mureş, iar procurorii propun menţinerea măsurii preventive dispusă în cazul lui Liţiu.