Șef PNL cere scoaterea UDMR de la guvernare! „Liderii maghiarilor nu au transmis niciun fel de mesaj de Ziua Națională!”. Ne disprețuiesc, nu au minimă decență!

După ce UDMR, partid parlamentar și mai mult decât atât, formațiune aflată în componența Guvernului României, a ignorat complet Ziua Națională, 1 Decembrie, societatea civilă și unii lideri politici au răbufnit. Printre aceștia, liderul PNL Satu Mare.

02 dec. 2022, 12:51
Șef PNL cere scoaterea UDMR de la guvernare! „Liderii maghiarilor nu au transmis niciun fel de mesaj de Ziua Națională!”. Ne disprețuiesc, nu au minimă decență!

Adrian Cozma, de la PNL, a cerut, vineri, 2 decembrie, excluderea UDMR de la guvernare, de data aceasta pe motiv că „liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională”.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea? De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect.

Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă. Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a transmis deputatul PNL de Satu Mare Adrian Cozma.

 

Cum au jignit oficialii UDMR România, de 1 Decembrie

 

Dintre liderii UDMR, doar ministrul Sportului, Eduard Novak, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de Ziua Națională a României.

Afirmațiile PNL-istului Adrian Cozma la adresa UDMR a venit după discursul revoltător al deputatului UDMR Csoma Botond. Acesta a transmis în timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Discursul UDMR-istului l-a provocat și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să reacționeze. Social-democratul i-a solicitat lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, să-l sancționeze Csoma Botond. De asemenea, Ciolacu a anunțat că așteaptă scuze publice de la Botond.

De 1 Decembrie, oficialul PSD a vorbit și despre REunirea Republicii Moldova cu România. VEZI AICI declarațiile.