Şefa ANM anunţă schimbarea radicală a vremii. Elena Mateescu: „Se va simţi în toată ţara!”

Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a făcut un anunţ important privind vremea în România, indicând o schimbare semnificativă a condițiilor meteorologice. Astfel, după o perioadă geroasă și temperaturi extrem de scăzute, se așteaptă o creștere spectaculoasă a temperaturilor începând cu data de 4 februarie.

30 ian. 2024, 22:26
Şefa ANM anunţă schimbarea radicală a vremii. Elena Mateescu: „Se va simţi în toată ţara!”
Şefa ANM anunţă schimbarea radicală a vremii. Elena Mateescu: "Se va simţi în toată ţara!"

Şefa ANM anunţă schimbarea radicală a vremii. Prognoza ANM arată o creștere semnificativă a temperaturilor, cu minime care se vor ridica de la -20 de grade Celsius la maxime care ar putea atinge 15 grade Celsius! Astfel, în prima săptămână din luna februarie, în special după data de 4 februarie, se prognozează valori de temperaturi în creștere de la o zi la alta, indicând o vreme mai caldă decât în mod obișnuit.

Actualizarea estimărilor pentru ultima lună de iarnă arată o probabilitate ridicată ca prima săptămână să înregistreze, în medie, la nivelul intervalului 1-8 februarie, abateri termice pozitive de 5-6 °C în toată țara, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-estul țării.

„Este posibil ca în prima săptămână din luna februarie, mai ales după data de 4 februarie, să consemnăm valori de temperaturi în creștere de la o zi la alta, asta însemnând o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. De fapt, și actualizarea estimărilor pentru ultima lună de iarnă indică o probabilitate ridicată ca prima săptămână să înregistreze, în medie, la nivelul intervalului 1-8 februarie, abateri termice pozitive, de 5-6 °C în toată țara, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-estul țării”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Meteorologii au furnizat și alte informații, precum condiții de ger în următoarele două nopți și o vreme mai anormală spre finalul lunii februarie, inclusiv temperaturi medii ridicate și ploi. Această schimbare de vreme va fi cu siguranță binevenită pentru mulți, oferind o pauză de la temperaturile scăzute și condițiile geroase înregistrate în perioada recentă.

Citeşte şi: Prognoza lunii. Meteorologii Accuweather anunţă un februarie 2024 capricios în România. Temperaturi şi fenomene anormale în toată ţara. Când vine primăvara la Bucureşti

În săptămâna 5 – 12 februarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, dar și deficitare în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 12 – 19 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

În săptămâna 19 – 26 februarie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor excedentare local.