Şefa DSP Harghita: „Există localităţi cu ZERO vaccinaţi. Apostolii comunităţii nu se implică”

Șefa DSP Harghita anunţă că sunt localități rurale în care nicio persoană nu a vrut să se vaccineze. Există informaţii că unii „influenceri” vehiculează ideea că „este o ruşine să te vaccinezi”.

07 iul. 2021, 10:45
Şefa DSP Harghita: „Există localităţi cu ZERO vaccinaţi. Apostolii comunităţii nu se implică”

Valeriu Gheroghiţă a anunţat marţi că se închid peste 100 de centre fixe de vaccinare şi alte peste 450 îşi reduc activitatea, dar acesta pare să fie doar începutul. Deja apar informaţii că sunt localităţi în care nicio persoană nu a dorit să se imunizeze.  Şefa DSP Harghita a declarat, pentru Agerpres, că există comunităţi unde autorităţile locale s-au preocupat ca oamenii să fie informaţi despre derularea campaniei, iar acolo rezultatele sunt vizibile, iar în localităţi în care nu a existat acest interes, oamenii nu au venit să se vaccineze.

De asemenea, spune şefa DSP, există informaţii că unii „influenceri” vehiculează ideea că „este o ruşine să te vaccinezi”.

Dr. Tar a dat exemplul comunei Joseni, unde nicio persoană nu a dorit să se vaccineze când echipa mobilă s-a deplasat în localitate.

„Clar că acolo unde sunt zero persoane (vaccinate – n.red), dintr-o comună de şase-şapte mii de suflete, bineînţeles că influenţa primăriei este ori în sens negativ ori egală cu zero. Deci, valoarea conducătorilor comunităţii, după părerea mea, se manifestă în capacitatea lor de a-şi proteja comunitatea împotriva oricărui pericol. Pentru că, epidemia, la fel ca şi inundaţia, la fel ca şi incendiul, sunt nişte evenimente pe care le poţi preveni, dacă ai o organizare bună în comunitate, sau poţi să reduci daunele. Clar că în comunităţile unde nu se face nimic, nu mobilizează (…) apostolii comunităţii – conducătorii, intelectualitatea – unde nu au influenţă sau nu pot convinge populaţia, acolo populaţia este expusă. Şi poate că la alegeri vor returna această slabă preocupare”, a arătat şefa DSP Harghita.

Şefa DSP HarghitaAceasta a mai spus că în comunităţile în care acoperirea vaccinală este slabă „şi atitudinea populaţiei dar şi puterea de convingere a autorităţilor locale, a conducătorilor locali este slabă”.

Printre exemplele pozitive de comunităţi interesate de campania de vaccinare, se numără comuna Dăneşti, unde au fost vaccinate 100 de persoane şi Sândominic, unde au dorit să se imunizeze aproximativ 120 de localnici.

Dr. Tar a mai precizat că, de la începutul campaniei, au fost vaccinate aproximativ 500 de persoane, dar consideră că rezultatul este unul foarte slab.

„E foarte slab, e clar că e slab. Într-o zi noi mergem cu un efectiv de 50 persoane, care sunt mobilizate, sau mai mult şi vaccinăm 100 de persoane. Să vedem, poate creşte interesul la următoarele ocazii”, a mai spus aceasta.

Şefia DSP Harghita a subliniat faptul că „pandemia nu s-a terminat” şi dacă vor mai exista focare sau răspândire comunitară a virusului, vor fi carantinate comunităţile cu acoperire vaccinală redusă.

„Acele comunităţi care nu au acoperire vaccinală bună se vor carantina mult mai rapid, cu închiderea tuturor activităţilor, pentru că acolo există risc de răspândire comunitară, mai ales cu varianta Delta. (…) Nu vrem să ajungem foarte repede să fim nevoiţi, dar vom fi nevoiţi să carantinăm aceste localităţi care au o slabă protecţie în comunitate”, a precizat dr. Tar.

Ea a ţinut să adauge că şi-a oferit disponibilitatea de a merge în comunităţile rurale împreună cu specialişti pentru a discuta cu oamenii despre vaccin, dar nu a primit nicio invitaţie în acest sens.

Direcţia de Sănătate Publică şi Instituţia Prefectului au demarat o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, care se derulează în toate localităţile din Harghita în care nu sunt constituite centre.

Campania, care are rolul de a creşte acoperirea vaccinală în sate, se derulează pe toată perioada lunii iulie, imunizarea fiind efectuată de echipe mobile de la centrele de vaccinare existente, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale.

Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă peste 12 ani este de circa 28%, a declarat marţi preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

Campania de vaccinare frânează puternic. Se închid 100 de centre fixe de vaccinare
Potrivit acestuia, rata de acoperire vaccinală din populaţia rezidentă eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani este de 45,9% în Municipiul Bucureşti şi 42,6% în judeţul Cluj.

„Acoperirea vaccinală la nivel naţional, în acest moment, Municipiul Bucureşti are o rată de acoperire vaccinală din populaţia rezidentă eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani de 45,9%; judeţul Cluj – 42,6%; Sibiu – 36,18%; Braşov – 33,8%; Timiş – 33%, practic, sunt 9 judeţe care au rată de acoperire vaccinală de peste 30%, sunt 25 de judeţe care au o rată de acoperire vaccinală între 20 şi 30% şi 8 judeţe care au o rată de acoperire vaccinală sub 20%”, a afirmat preşedintele CNCAV.

Bilanț vaccinare 6 iulie 2021. Doar 9.867 de persoane s-au vaccinat cu prima doză în timp ce varianta Delta face noi victime în Europa
El a spus că în data de 5 iulie erau 709 centre de vaccinare active, cumulând un total de 1.134 de fluxuri. „De asemenea, în grupa de vârstă 12 -15 ani, rata de acoperire vaccinală este de 2,4% fiind vaccinate cu cel puţin o doză 20.078 de persoane, iar grupa de vârstă 16 – 19 ani are o rată de acoperire vaccinală de 15,9% ceea ce în valoare absolută înseamnă aproximativ 130.478 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză”, a spus medicul.