Şefa Înaltei Curţi, despre decizia CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie: Care e rostul rejudecării cauzelor?

Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a declarat luni că este curioasă cum vor justifica cei de la Curtea Constituțională (CCR) necesitatea rejudecării proceselor de corupţie în condiţiile în care toate completurile de la Curtea Supremă erau specializate încă din 2003.

17 iul. 2019, 14:22
Şefa Înaltei Curţi, despre decizia CCR privind lipsa completurilor specializate pe corupţie: Care e rostul rejudecării cauzelor?

„Deocamdată trebuie să aşteptăm motivarea ca să ne putem lămuri şi noi despre ce este vorba. Pentru că, se pare, aşa cum sună comunicatul de presă şi dispozitivul publicat că s-a validat o hotărâre a Colegiului de conducere (al ICCJ n.r.) din ianuarie 2019 şi acest lucru trebuie lămurit pentru că, prin acea hotărâre, nu s-a făcut altceva decât să se aprobe funcţionarea în continuare a tuturor completelor ca şi complete specializate. Şi în această situaţie normal se pune întrebarea care e rostul şi justificarea rejudecării cauzelor, dar vom vedea. Probabil ne vom lămuri din motivarea deciziei”, a declarat Cristina Tarcea miercuri, la CSM.

Ea susține că există ordin al conducerii ÎCCJ din 2003 prin care s-a stabilit că toate completurile de 3 judecători sunt specializate pe corupție și că trebuie așteptată motivarea deciziei CCR.

„Sigur că erau toate specializate (completurile de 3 – n.r.). Există şi un ordin al preşedintelui Instanţei Supreme, de fapt, ordine din 2003, 2004, în care se precizează faptul că toate completele Secţiei penale sunt specializate pe judecata faptelor de corupţie. Toate acestea au fost depuse la dosar, urmează să vedem de ce au fost înlăturate. (..) Trebuie să explice de ce este valabilă hotărârea Colegiului de conducere de la începutul anului şi, dacă este valabilă, de ce s-ar impune, totuşi, rejudecarea. Nu ştiu cum or să facă, dar aşteptăm motivarea”, a mai spus Cristina Tarcea.