Șefa procurorilor din București, mărturii cutremurătoare înainte de moarte. Ce se întâmplă în justiția din România

Alexandra Șinc, fosta șefă a Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a fost găsită moartă în propria casă, în această săptămână, la vârsta de 49 de ani. De curând, magistratul a făcut declarații cutremurătoare despre sistemul judiciar din țara noastră. 

28 ian. 2023, 10:11
Șefa procurorilor din București, mărturii cutremurătoare înainte de moarte. Ce se întâmplă în justiția din România

Magistratul se confrunta de ceva timp cu probleme de sănătate. Este binecunoscut faptul că activitatea de magistrat este extrem de stresantă, aspect dezvăluit cu lux de amănunte într-un interviu, de către Alexandra Șinc.

„La stresul aferent funcției de conducere, eu rezist la stres, dar nu la stresul pe termen lung. Și nici nu cred că cei care îmbătrânesc în funcții de conducere și nu le mai părăsesc, nu cred că se implică 100%, pentru că nu e posibil omenește acest lucru (n.r. – să te implici la maximum).

(…) Mai e o chestiune subestimată, foarte reală. Toate interdicțiile pe care le ai, incompatibilitățile, anturajul pe care trebuie să ți-l faci, dincolo de ceea ce ce te obligă legea și regulamentul”, a declarat Alexandra Șinc, într-un interviu din 2022, pentru Juridice.ro.

Totuși, procuroarea și-a dezvoltat de-a lungul timpului o tărie de fier.

„Plâng greu și în viața personală. Eu am reușit întotdeauna, în ciuda subiectivismului meu din viața personală, am reuști să mă obiectivez. 

(…) În viața personală plâng târziu, după ce se întâmplă evenimentul respectiv”, a mai dezvăluit procuroarea.

De asemenea, ea a mai menționat care sunt avantajele și dezavantajele de a lucra în sistem.

„Avantaje sunt. E o profesie mai mult decât onorantă, bine văzută în societate. E bine retribuită, îți asigură un venit financiar. Este o profesie interesantă, vezi mereu lucruri noi, îți aduce imensă satisfacție (…) E o profesie care-ți dezvoltă spiritul de echipă. 

E însă și o profesie dificilă. În marile orașe mai ales, volumul de muncă e foarte mare. Legislația este de o instabilitate uluitoare, resursele umane… O instabilitate uluitoare. Personalul se schimbă.

Am simțit presiune foarte mare cât am fost în funcție de conducere. Cât am fost în funcție de execuție, cum am simțit presiune atât de mare încât să simt că nu mai suport. Mi-a plăcut (n.r. – profesia)”, a mai comentat procuroarea.

 

Deznodământ trist pentru Alexandra Șinc, un procuror dedicat 100% profesiei

 

După ce s-a pensionat, fostul procuror s-a angajat la un cabinet de avocatură, pe care nu l-a mai frecventat de luni de zile. Surse judiciare susțin că juristul își dorea să stea acasă, pentru a se îngriji.

Vecinii au fost cei care au sunat la Poliție, pentru că din locuința femeii ajungea în casa scării un miros neobișnuit. Agenții au spart ușa și au descoperit-o pe Alexandra Șinc fără suflare.