Şefii Poliţiei Locale din Iaşi, demişi după furtul unor busturi din Parcul Copou

Şefii Poliţiei Locale din Iaşi au fost demişi, marţi, de către primarul municipiului Gheorghe Nichita, după ce mai multe busturi au fost furate din Parcul Copou.

16 apr. 2013, 15:58
Şefii Poliţiei Locale din Iaşi, demişi după furtul unor busturi din Parcul Copou

Primarul Gheorghe Nichita a anunţat, marţi, că i-a demis pe şeful Poliţiei Locale Iaşi, Alexandru Hordilă, şi pe adjunctul acestuia, Aurel Harabulă, edilul declarându-se nemulţumit de activitatea instituţiei în ultima perioadă, scrie Mediafax.

Nichita a precizat că furtul celor trei busturi din bronz, din Parcul Copou, dar şi incidentul în urma căruia mai multe geamuri ale Primăriei au fost sparte de către o femeie care nu a putut intra în audienţă la unul dintre viceprimari puteau fi evitate dacă Poliţia Locală dovedea mai multă vigilenţă.

Nu sunt efective suficiente la Poliţia Locală, asta o ştim, dar le-am spus că au nevoie de o bună organizare şi de o altă abordare. Dacă eşti competent, trebuie să fii în stradă„, a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

El a spus că până la desemnarea unei noi conduceri a Poliţiei Locale în fruntea acestei instituţii a fost desemnat ca interimar comisarul Georgel Grumeza.

L-am adus pe domnul Grumeza de la Poliţia naţională. Am discutat şi cu cei din Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi au fost de acord. Este nevoie de o mai bună colaborare între Poliţia locală şi cea naţională, dar şi cu Jandarmeria. Vom gândi o nouă organizare pe ordinea publică, asfel încât să nu ne călcăm pe bătături. Adică dacă trece un poliţist local printr-o zonă să nu treacă imediat pe acolo şi cei de la Poliţia naţională”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

În luna martie, trei busturi din bronz au fost furate din Parcul Copou, hoţii acţionând în trei nopţi diferite.

Busturile furate îi reprezentau pe Ciprian Porumbescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Nicolae Gane, acestea fiind aşezate pe socluri din ciment, pe o alee din Parcul Copou din Iaşi, la câteva zeci de metri distanţă de bustul lui Mihai Eminescu.

Potrivit poliţiştilor ieşeni, busturile din bronz au fost sustrase, în perioada 1-7 martie, unul câte unul, în timpul nopţii, acestea fiind duse la domiciul unuia dintre hoţi, iar apoi dezmembrate cu ciocanul.

Autorii furtului, patru tineri din municipiul Iaşi, au fost prinşi în timp ce încercau să comercializeze bucăţile din bronz la un centru de colectare a fierului vechi din oraş.

Un alt incident s-a petrecut săptămâna trecută, când o femeie fără locuinţă, în vârstă de 41 de ani, a spart geamurile Primăriei Iaşi pentru că nu a fost primită în audienţă de către viceprimarul municipiului.

Femeia era nemulţumită că a fost mutată de la adăpostul de noapte de pe strada C.A Rosetti la un alt adăpost şi venise la primărie pentru a cere explicaţii.

După ce i s-a spus că viceprimarul Mihai Chirica nu are program de audienţe şi că nu poate discuta cu acesta, femeia a ieşit din clădire şi a spart cu pumnii şi picioarele mai multe ferestre de la intrarea principală în sediul Primăriei Iaşi.