Şeful Agenţiei Naţionale din Moldova şochează: „Coronavirusul a luat viaţa celor care şi-aşa erau o povară pentru cei din jur” UPDATE

Președintele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova (ANSP), Nicolae Furtună, a declarat luni într-o emisiune la TVR Moldova că virusul Covid-19 ”a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”. Ulterior, în urma scandalului creat, acesta şi-a prezentat demisia.

08 sept. 2020, 09:35

UPDATE. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova, Nicolae Furtună, a demisionat din funcţie după ce a afirmat într-o emisiune televizată că „în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”. Furtună a fost convocat marţi la Guvern de premierul Ion Chicu, iar în cadrul şedinţei a anunţat că părăseşte funcţia.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Nicolae Furtună a adăugat că nu vrea să pară „cinic”, adăugând că datele oficiale arată că cei mai mulți dintre cei uciși de Covid aveau și alte boli precum obezitate, cancer și boli cardio-vasculare. „Patologia cardio-vasculară predomină, oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili, obezitatea. „Nu vreau să par cinic, dar în toată lumea Covid-ul a luat viaţa şi aşa a celor care erau o povară şi pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau în stadii terminale de cancer, în patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Acest lucru s-a întâmplat şi în Franţa şi în Italia şi în republica Moldova„, a spus Furtună.

Citeşte şi Situaţie tot mai gravă în Israel, un nou record de infectări zilnice cu coronavirus. Este al doilea maxim din ultimele şase zile

Până acum, pandemia de coronavirus a făcut 1074 de victime în Republica Moldova, una dintre țările cele mai afectate din Europa.

Politicienii de opoziție de la Chișinău au reacționat extrem de dur după declarațiile oficialului guvernamental, cerând demisia acestuia.

„Să susții că orice om cu unele boli cronice e o povară, este pur și simplu depășirea oricăror limite. e cert un lucru – domnul Furtună trebuie să plece. Nu doar pentru declarațiile sale cu iz de goebbelsism, ci pentru că a gestionat cum nu se poate de prost situația pandemică de la noi. Nu cele 1074 persoane care au decedat cu COVID-19 au fost o povară pentru cei dragi lor. Domnul Furtună este o povară pentru noi toți”, a spus Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătății.


loading...