Șeful ANPC vrea ca toate ingredientele mâncărurilor să fie trecute în meniurile restaurantelor: „Ciorba de burtă să se ştie din ce burtă e făcută. Să ştim ce înseamnă shaorma cu de toate”

Șeful ANPC vrea ca restaurantele să le pună clienților la dispoziție meniuri în care sunt precizate toate ingredientele mâncărurilor, inclusiv când s-a născut porcul, găina, vita a cărei carne a fost folosită.

20 oct. 2022, 14:12
Șeful ANPC vrea ca toate ingredientele mâncărurilor să fie trecute în meniurile restaurantelor: „Ciorba de burtă să se ştie din ce burtă e făcută. Să ştim ce înseamnă shaorma cu de toate”

Președintele Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a spus despre decizia ANPC: “Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate”.

Horia Constantinescu a vorbit și despre nemulțumirea patronilor de restaurante vizavi de această măsură.

“Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a declarat preşedintele ANPC.

Pe eticheta unui produs ambalat aflăm ce conține. La fel trebuie să se întâmple și cu mâncarea din restaurante, a spus Horia Constantinescu.

“Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vănd la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie”, a afirmat Horia Constantinescu.

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a catalogat drept „caraghioasă” această solicitare venită de la ANPC. El a precizat că ordinul intră în vigoare de pe 20 decembrie și că restaurantele care nu vor respecta acest lucru vor fi închise.

“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face”, a precizat Bucovală.

Citește și Merdenelele vor avea etichete. Consumatorii vor ști exact dacă conțin brânză sau înlocuitor

Citește și ANPC a făcut verificări în 300 de magazine Mega Image. Mai multe au fost închise