Şeful ANRP despre raportul Corpului de Control al Guvernului care spune că dosarele vor fi rezolvate în 24 ani: „E o prostie cu papion”

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) are un ritm de soluționare de cel puțin 7.000 de dosare pe an, iar în acest ritm toate cazurile vor primi o soluționare într-un interval de 5-6 ani, spune președintele instituției, George Băeșu. El contrazice vehement raportul Corpului de Control al Guvernului publicat la începutul anului trecut și care împingea termenul de soluționare la 24 de ani. „E o prostie cu papion.”

07 apr. 2017, 11:57
Şeful ANRP despre raportul Corpului de Control al Guvernului care spune că dosarele vor fi rezolvate în 24 ani: „E o prostie cu papion”

România ar urma să tragă linie în 5 ani și să știe cât și cui mai are de retrocedat. De asemenea, persoanele prejudiciate de regimul socialist ar urma să știe ce bani au de recuperat sub formă de reparații.

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) susține că și-a accelerat ritmul de soluționare a dosarelor la cel puțin 7.000 de cazuri pe an, iar la stocul existent și estimat, în 5-6 ani ar trebui să existe pentru fiecare dintre spețe câte o decizie. Ritmul de rezolvare indicat de instituție este de 60-700 de dosare pe lună. „În 5-6 ani terminăm toate dosarele”, a declarat pentru Profit.ro George Băeșu, președintele ANRP.

În luna februarie se aflau spre soluționarea instituției aproximativ 32.000 de dosare, în timp ce ritmul de centralizare a unor cereri noi este mult mai scăzut. Spre exemplu, pe Legea fondului funciar, au mai fost doar aproximativ 200 de cazuri noi în ultimii 3 ani. Soluționările pe acest segment ar urma să fie încheiate în acest an, iar angajații care se ocupau cu acestea vor fi redirecționați către alte dosare, grăbind ritmul de rezolvare a acestora.

Băeșu este nemulțumit de raportul Corpului de Control al Guvernului publicat la începutul anului trecut, potrivit căruia dosarele ar urma să fie soluționate abia în 24 de ani. „Este un act de defăimare la adresa României”, spune Băeșu, contrariat că acesta a venit tocmai de la o instituție guvernamentală. Calculele au fost greșite, în opinia sa, deoarece nu a fost luată în calcul o medie a rezolvării dosarelor din ultimii ani, ci încă de la începutul instituției, inclusiv cu primii ani în care nu a început soluționarea dosarelor. „Este o prostie cu papion”, comentează șeful ANRP.