Şeful ASF, Nicu Marcu, avertisment pentru administratorii de pensii, firmele de asigurare și fondurile de investiții: Fiţi extrem de prudenţi! Trăim vremuri pline de incertitudini

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), Nicu Marcu, le-a cerut administratorilor de pensii, firmelor de asigurare și fondurilor de investiții să fie extrem de prudenţi cu privire la modul în care administrează banii populației pentru că "vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit".

10 nov. 2022, 12:55
Şeful ASF, Nicu Marcu, avertisment pentru administratorii de pensii, firmele de asigurare și fondurile de investiții: Fiţi extrem de prudenţi! Trăim vremuri pline de incertitudini

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care supraveghează piața pensiilor private, piața asigurărilor și piața de capital din România, a avertizat responsabilii din piețele supravegheate de instituția pe care o conduce să fie „extrem de prudenți”, având în vedere că economia trece printr-o perioadă grea și imprevizibilă.

„Mesajul meu pentru conducătorii piețelor financiare nebancare este unul extrem de clar: să fiți extremi de prudenți, dar mai ales să fiți foarte responsabili cu privire la modul în care administrați banii populației, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, citat de Economica.net.

Citeşte şi: ASF va elabora prima strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu: „Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei”

Apelul preşedintelui ASF vine după ce recent Comitetul European pentru Risc Sistemic (eng. European Systemic Risk Board sau ESRB) a emis un avertisment privind riscurile crescute la care se expune economia şi a sfătuit companiile și autoritățile să se pregătească serios pentru un nou val de dificultăți.

Citeşte şi: ASF, sancţiuni dure în luna august: Intercontinental România, Unirea Shopping și Mecanica Fină, printre greii amendaţi

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a transmis recomandări asemănătoare către entitățile supravegheate.

„Având în vedere avertismentul emis de CERS, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat un set de recomandări adresate entităților reglementate și supravegheate, care vizează continuarea promovării unei conduite prudente și aplicarea unor măsuri preventive menite să asigure atenuarea sau gestionarea riscurilor specifice. Astfel, pentru contracararea vulnerabilităților și pentru creșterea rezilienței financiare și operaționale, entitățile reglementate și supravegheate trebuie să acorde o atenție sporită monitorizării evoluției riscurilor la care sunt expuse, adecvării politicilor de distribuire a dividendelor (reducerea, suspendarea sau renunțarea la plata sau distribuirea acestora) și intensificării activității funcțiilor care asigură sistemul de control intern”, a transmis ASF.