Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, AUDIAT din nou de procurori pentru violenţele din 10 august: „Am calitate de martor”

Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române a ajuns, joi, la Parchetul Militar pentru noi declarații în dosarul privind violențele de la protestul din 10 august.

13 sept. 2018, 05:55
Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, AUDIAT din nou de procurori pentru violenţele din 10 august: „Am calitate de martor”

UPDATE: La ieşirea de la audierile de la Parchetul Militar, Paraschiv a fost întrebat despre acuzaţiile de purtare abuzivă la intervenţia jandarmilor la mitingul din 10 august.

„Eu am avut purtare abuzivă?”, a spus el, continuând: „Da, rămâne să vedem care este părerea procurorilor… Încă o dată, fiind ancheta în desfăşurare, vă mulţumesc mult…. Îmi asum toate faptele jandarmilor mei, deci nu se pune problema, dar ale BSIJ-ului, atâta tot. Brigada Specială a acţionat a acţionat conform legii, în litera şi spirirul legii”.

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, care a cooordonat intervenţia brigăzii în 10 august, a fost audiat, joi, la Parchetul Militar, declarând la sosire că nu se aşteaptă să fie pus sub acuzare.

„Nu mă aştept să fiu pus sub acuzare. Am acţionat în limitele legii”, a afirmat el, refuzând să mai facă alte comentarii.


UPDATE: Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (BSIJ), susține că nu are informații privind o posibilă tentativă de lovitură de stat, menționând că a fost audiat de procurori în calitate de martori.

„Nu am fost pus sub acuzare, am calitatea de martor, am declarat efectiv ce s-a întâmplat în acea seară și atâta tot.  (..)Eu sunt comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție. Eu nu am avut informații de această natură (n.r. referitoare la o posibilă tentativă de lovitură de stat). Îmi asum toate faptele jandarmilor mei, nu se pune problema, dar ale BSIJ (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei – n.r.), atâta tot. Brigada Specială a acționat conform legii, în litera și în spiritul legii”, a spus Cătălin Paraschiv, la ieșirea de la Parchetul Militar.


UPDATE: Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, poreclit și ”Fantoma albă”, după scenele din Piața Victoriei, a ajuns în fața procurorilor de la Parchetul Militar.

Surse judiciare arată că Paraschiv ar putea fi pus sub acuzare. Confruntat cu aceste informații, Paraschiv a explicat că nu se așteaptă la o astfel de măsură din partea procurorilor. 

„Nu mă aștept să fiu pus sub acuzare (…) Numai în limitele legii am acționat.”, a declarat Cătălin Paraschiv.

Cătălin Paraschiv dă noi detalii despre intervenția jandarmilor la protest. Și alte persoane din, angajați ai unor instituții publice, ar urma să fie audiate în cursul acestei zile.

Anchetatorii au primit peste 700 de plângeri care vizează intervenția jandarmilor, însă, din cauza faptului că unele documente privind intervenția sunt secrete, investigația înaintează greoi.

Jandarmeria a depus, marți, la o lună de la protest, o sesizare la DIICOT privind o tentativă de lovitură de stat. Unele voci din spațiul public susțin că miza ar fi preluarea dosarului în care ar putea fi anchetați reprezentanți ai Jandarmeriei de către DIICOT.

Paraschiv a fost audiat şi în 23 august la Parchetul General, ca martor, în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, el refuzând atunci să facă declaraţii la ieşirea de la audieri, pe motiv că este o anchetă în curs.

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la audiueri, dacă îşi asumă că ar putea răspunde penal, el a afirmat că şi-a asumat acest lucru atunci când şi-a condus oamenii în Piaţa Victoriei. De asemenea, întrebat dacă s-a justificat agresivitatea jandarmilor, el a spus: „Dacă m-aţi văzut pe mine agresiv…”

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor.

„Nu pot da nicio declaraţie pe parcursul anchetei, sunt militar. Va da detalii Parchetul sau avocatul meu dacă va fi cazul”, a spus atunci Paraschiv.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, spunea, într-un interviu pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23.00 brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care ”au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţinea că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului nu fac parte din brigada pe care o conduce.

”S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, susţinea Paraschiv. 

El spunea că cele două detaşamente s-au deplasat acolo, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă. 

”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau…, după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (…) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, afirma şeful Brigăzii speciale.

Întrebat dacă până atunci Brigada specială a intervenit în vreun fel, Paraschiv a negat.

Miercuri, la Parchetul General a fost audiată în dosarul violenţelor din 10 august prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. Ea a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea „cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.