Șeful Cancelariei premierului, Sergiu Horia Hossu, și-a dat demisia din funcție

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Sergiu Horia Hossu, susținut de PLUS, și-a depus marți demisia din funcție.

07 sept. 2021, 13:53
Șeful Cancelariei premierului, Sergiu Horia Hossu, și-a dat demisia din funcție

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Sergiu Horia Hossu, susținut de PLUS, și-a depus marți demisia din funcție. A fost numit în funcție pe 18 martie. Miniștrii USR PLUS au demisionat și ei din Guvern.

„Subsemnatul Sergiu Horia Hossu, numit șef al Cancelariei Prim-ministrului (…) în 18 martie 2021, vă rog să luați act de demisia mea din funcția de Șef al Cancelariei Prim-ministrului, începând cu data de 7 septembrie”, se menționează în documentul semnat de Sergiu Horia Hossu.

Anunțul vine la scurt timp după ce surse politice dezvăluiau că Sergiu Horia Hossu, membru USR PLUS, refuza să demisioneze din funcţia de Şef al Cancelariei Prim-Ministrului.

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS și-au depus, marți dimineața, demisiile la cabinetul premierului, a anunțat Dan Barna.

USR PLUS cere schimbarea din funcție a premierului Florin Cîțu și, alături de parlamentarii AUR, a depus o moțiune de cenzură.

Moțiunea de cenzură a fost blocată

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru marţi dimineaţă, ora 11.00, pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS-AUR. Moțiunea de cenzură a fost blocată din nou. Nu a existat cvorum la Birourile Permanente Reunite.

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

Același lucru a fost făcut și de AUR. Birourile permanente reunite au fost convocate în aceeași noapte, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.

Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD. Însă soarta moțiunii de cenzură a fost amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Astfel, s-a făcut o nouă convocare pentru azi, 7 septembrie.