Șeful Casei de Pensii, anunț important pentru pensionari. Ce s-a schimbat de la 1 martie legat de recalcularea pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a transmis că publicarea în Monitorul Oficial a Normelor de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor este un moment foarte important pentru că din acest punct se va semna contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor.

03 mart. 2024, 16:39
Șeful Casei de Pensii, anunț important pentru pensionari. Ce s-a schimbat de la 1 martie legat de recalcularea pensiilor
Vești bune pentru pensionari!

Dosarele de pensii deja au fost introduse în sistem, în proporție de peste 90%, iar în baza noului soft toate casele de pensii vor efectua recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii arată că nicio pensie nu va scădea de la 1 septembrie, iar în cazul pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative.

Citește și: Pensii 2024. Categoria de români care încasează lunar, în medie, peste 20.000 de lei

”În Monitorul Oficial nr.171 din 1 martie 2024 s-a aprobat prin HG.181/28.02.2024 Normele de aplicare a Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Aceste norme metodologice vin să clarifice mai bine legea 360/2023, nu se abat de la lege, rolul fiind de a clarifica și mai bine unele articole, ajutând atât pe cei care implementează legea cât și pe cei cărora li se adresează, pensionari și viitori pensionari.

În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Citește și: Pensii 2024. Cea mai bună veste pentru 5 milioane de seniori, s-a aprobat în ultima şedinţă de Guvern. Există şi vestea proastă, creşte vârsta de pensionare pentru femei

Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare.

Țin să mulțumesc tuturor colegilor mei de la Casa Națională de Pensii cât și celor de la ministerul muncii care au fost implicați și au depus eforturi substanțiale în această perioadă. Am lucrat în echipă pentru a reuși să avem aceste norme metodologice foarte bine elaborate”, a scris Daniel Baciu, pe Facebook.