Şeful DSU, după explozia de cazuri: „Să purtăm masca! Fără discuţii că Poliţia a primit de la domnul Vela să intensifice controalele”

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că se aștepta la o creștere a numărului de cazuri Covid-19, dar nu atât de mare. Arafat a declarat că cea mai importantă măsură rămâne masca și distanțarea socială și le cere românilor să fie mult mai atenți în perioada următoare. „Unele țări iau măsuri mult mai dure decât noi", a spus șeful DSU.

20 oct. 2020, 18:21
Şeful DSU, după explozia de cazuri: „Să purtăm masca! Fără discuţii că Poliţia a primit de la domnul Vela să intensifice controalele”

„Eram criticați că nu relaxăm mai mult… La noi au fost situațiile de pierderea controlului în timpul vidulu legislativ. Noi n-am mai putut să impunem măsuri. Oamenii au circulat cum au vrut. Toți știam că dacă reluăm anumite activități se poate ajunge la un număr de cazuri. Vedem azi un amestec de factori. Și oamenii se relaxează: lasă masca mai jos, nu se distanțează… Sunt situații și la nunți, poate chiar mai mult aceste momente ne-au adus în situația în care suntem acum.

Oamenii legii au aplicat peste 5.000 de amenzi în ultimele 24 de ore, în contextul pandemiei COVID

Știam că va crește numărul. Noi am sperat ca cifra să fie mai mică… Nu e suficient să ajungem la un platou. Trebuie să scădem cazurile și să mergem pe o pantă descendentă, cât mai repede posibil. Poate măsura cea mai importantă e să purtăm mască, peste tot! E poate cea mai importantă măsură.

Fără discuții că Poliția a primit de la domnul Vela să intensifice controalele. Asta e singura modalitate, de a face controale și a lua măsuri. Unele țări iau măsuri mult mai dure decât noi”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre criza sanitară actuală. Șeful DSU crede că lumea începe să înțeleagă gravitatea situației, în contextul în care foarte mulți deja au cunoștințe care sunt bolnave. „Mai sunt tentative de dezinformare, mai sunt tentative de a da informații greșite, dar suntem în momentul în care trebuie să lăsăm la o parte căutarea vinovaților”, a spus Arafat.

Arafat: În situația de acum încă mai sunt tentative de dezinformare. Vinovații îi căutăm după ce trecem de criză, nu acum

Raed Arafat: Eu cred că acum lumea începe să înțeleagă, și vă spun de ce. Pentru că, din păcate, foarte mulți deja au cunoștințe care sunt bolnave. Noi primim telefoane de cunoștințe, de la prieteni, toți au pe câte cineva care a intrat în Terapie Intensivă, sau care e aproape să intre acolo.

Populația începe să sesiseze că așa-zisa „biată gripă”, așa cum s-a vorbit de ea, nu este o „biată gripă”, ci este mult mai serioasă.

Cred că foarte mulți, din păcate, au ajuns să vadă treaba asta când apropiații lor s-au infectat și au ajuns într-o fază destul de serioasă.

Avem acum un coleg pompier care a ajuns azi în Terapie Intensivă. Unul dintre inspectorii-șefi, de exemplu… Azi am fost informat, după ce ieri era pe oxigen, azi e în Terapie Intensivă. Este dintre oamenii care au înțeles despre ce este vorba de mult timp, și totuși a ajuns să fie infectat și el. Sper să putem să-l scoatem de acolo cu bine.

Acum, văzând aceste situații, cred că lumea vede situația generală mult mai bine.

Mai sunt tentative de dezinformare, mai sunt tentative de a da informații greșite, mai sunt tentative de a diminua, mai sunt tentative de a căuta vinovați. Suntem în momentul în care trebuie să lăsăm la o parte căutarea vinovaților, să arătăm cu degetul pe unul și pe altul. Acum este momentul în care toți trebuie să lucrăm împreună.

Lăsăm partea cu vinovații și să arătăm cu degetul pe unul și pe altul. Acum este momentul în care toți trebuie să lucrăm împreună. Asta cu arătatul o lăsăm după ce trecem de situație.

În situația de acum, trebuie toate eforturile să fie concentrate pentru a rezolva problema și pentru a veni în sprijinul corpului medical, în sprijinul pacienților pentru a rezolva problema, să nu ajungem în situații dramatice.