Ucraina susține că două rachete rusești Kalibr ar fi survolat vineri spațiul aerian al României și Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău confirmă. MApN infirmă, dar a trimis două MIG 21 în zonă

Rusia a efectuat vineri un ”atac masiv” cu rachetă şi drone kamikaze care a ”atins” mai multe instalaţii energerice în Ucraina, anunţă armata ucraineană. Presa ucraineană, care citeză o declarație a comandantului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, scrie că două rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi survolat spațiul aerian al României, în apropierea granițelor cu Republica Moldova. Ministerul Apărării din România nu confirmă informația. În schimb, Ministerului Apărării de la Chișinău a transmis că o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

10 feb. 2023, 12:40
Ucraina susține că două rachete rusești Kalibr ar fi survolat vineri spațiul aerian al României și Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău confirmă. MApN infirmă, dar a trimis două MIG 21 în zonă

Șeful Forțelor Aeriene din Ucraina susține că două rachete rusești Kalibr au survolat spațiul aerian al României vineri dimineață.

”În jurul orei 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, susține Valeri Zaluzhnyi, citat de glavcom.ua.

Rachetele ar fi fost lansate din Marea Neagră, ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, după care ar fi intrat în spațiul aerian al României, revenind ulterior în spațiul aerian al Ucrainei, unde ar fi lovit o țintă din sudul țării.

Potrivit presei din Ucraina, alte 4 rachete ar fi survolat spațiul de-a lungul graniței moldo-ucrainene.

 

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat că au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

”Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, a transmis Biroul de presă al Ministerului Apărării.

„Partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii țării noastre. Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE, citat de publika.md.

 

MApN nu confirmă informația privind rachete rușești care au traversat teritoriul aerian al României, dar trimite ”două MiG-21 LanceR au fost redirecționate către zona de Nord”

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, a transmis MApN.