Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, schimbat după scandalul cu poluarea din Capitală. Viorel Glăman va primi altă funcţie în instituţie

Șeful Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Glăman, va fi schimbat în urma scandalului legat de poluarea din Capitală. Șefa Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Gătej, a declarat pentru HotNews.ro că acesta va fi multat pe o altă funcție din instituție, în cel mult două zile.

04 mart. 2020, 08:57
Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, schimbat după scandalul cu poluarea din Capitală. Viorel Glăman va primi altă funcţie în instituţie

Decizia privind schimbarea din funcţie a lui Viorel Glăman vine după ce ministrul Mediului Costel Alexe a cerut încă o dată, miercuri dimineaţă, demisia lui din funcţia de șef al Gărzii de Mediu București, ca urmare a scandalului iscat de poluarea excesivă din Capitală din ultimele zile.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public şi a unei implicări nu tocmai eficiente a Gărzii de Mediu Bucureşti în ceea ce înseamnă monitorizarea problemelor de mediu cu care se confruntă Capitala, am solicitat astăzi comisarului general de la Garda Naţională de Mediu schimbarea din funcţie a comisarului şef de pe Bucureşti de la Garda de Mediu”, a spus Costel Alexe.

Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, despre poluarea din Bucureşti. „A fost un fenomen meteo. Cercetăm staţiile dacă sunt calibrate”

Viorel Glăman, şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, a pus poluarea excesivă din Capitală pe seama inversiunii termice, susţinând că de când deţine această funcţie nu au existat depăşiri ridicate. Afirmaţiil acestuia sunt contrazise de observatorii independenţi care suspectează că în Bucureşti se înregistrată valori record de poluare pe timpul nopţii şi în timpul week-end-ului din cauza arderilor ilegale de deşeuri.

Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti a declarat marţi că încă de la începutul săptămânii are loc în Capitală o acţiune de control la care participă şi comisari din judeţele limitrofe. 

„Până vineri avem un target de 69 de unități mari poluatoare, care folosesc instalații mari de ardere. Comisariatul Gărzii de Mediu București, condus de către mine, având în vedere și linșajul mediatic care este asupra mea începând de azi dimineață, și nu înțeleg de ce… pentru două poze cu prietenii la plajă, în timpul liber… sunt târât în scandaluri că Garda de Mediu nu a aplicat” a declarat Viorel Glăman, șeful Gărzii de Mediu București, conform Digi24.

Glăman a pus nivelul ridicat de poluare din Bucureşti, semnalat de observatorii independenţi, pe seama unui fenomen meteo.

„Pentru poluarea de duminică, să vorbim concret. Am o adresă de la Administrația Națională de Meteorologie în care ne spune negru pe alb că duminică dimineața, în București a fost o inversiune termică favorizând mișcări ale aerului până la 100 de metri deasupra solului și menținerea unor particule de aer umed. Pe fondul acestui fenomen meteorologic și industria care a mai rămas în București – cele 69 de mari instalații de ardere pe care le controlăm săptămânal și șantierele care sunt poluatori atmosferici… a dus la chestia asta.

De când sunt eu în Garda de Mediu nu au existat depășiri atât de ridicate. A fost un fenomen meteo de inversiune termică, aerul nu s-a ridicat. Cum vă explicați că doar luni am avut chestia asta? Nu contest că Bucureștiul este un oraș poluat. Ceva s-a întâmplat, de asta cercetăm și stațiile respective, dacă sunt calibrate, cine le acordă mentenanța, dacă lucrează corect”, a spus Viorel Glăman.

Cine este Viorel Ionel Glăman, şeful Gărzii de Mediu Bucureşti

Viorel Glăman este şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, fiind cunoscut drept „un personaj susținut de PSD și menținut în funcție de PNL cu un trecut profesional misterios”, notează G4Media.

Glăman a ieşit în evidenţă prin intermediul mesajelor publicate pe Facebook.  „Grup organizat” şi „Weekend de sfârşit de sezon cu beţivii mei” sunt câteva dintre expresiile folosite pentru a descrie imaginile în care Glăman este etichetat și în care apare la bustul gol în fața unei mese pline cu sticle de băutură sau călărind porcul tăiat de Craciun, conform sursei citate. De asemenea, el apare în fotografii postate de Serghei Mizil la șpriț sau pe plajă în pielea goală.

Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti spunea în octombrie 2019 pentru G4Media că „e pagina mea privată și fac ce vreau cu ea. Aceea nu e postarea mea. E o discuție care nu îi văd rostul”

Garda de Mediu Bucureşti, instituția care ar trebui să identifice și să elimine sursele de poluare din Capitală, susţine că în 2019 pe teritoriul capitalei nu a existat niciun depozit ilegal de deşeuri, motiv pentru care nu a dat nici o amendă.

Informaţia vine ca urmare a poluării majore înregistrate în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni. În urma acestui eveniment, Garda de Mediu nu a avut nicio reacţie.