Șeful Gazprom: Prețurile la gaze urmează să crească și mai mult în Europa

Prețurile gazelor naturale din Europa ar putea să crească și mai mult, avertizează șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller.

17 sept. 2021, 18:34
Șeful Gazprom: Prețurile la gaze urmează să crească și mai mult în Europa
Facturi mai scumpe cu 80% la gaze. "În loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire"

Factorul care împinge prețurile în sus este capacitatea redusă de stocare a gazelor, a precizat Miller.

În momentul de față, capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.

„Este foarte mult. Toți experții spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul și să majoreze nivelul gazelor stocate. Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacitățile subterane de stocare”, a declarat șeful Gazprom, citat de Antena 3.

„Desigur, situația are impact asupra preturilor şi vedem că în Europa preturile bat toate recordurile posibile.Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a continuat Miller.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record.

Creșterea preturilor la energie a împins costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Iohannis, discuții cu reprezentanţii OMV Group pe tema creşterii preţului gazelor şi energiei electrice

Klaus Iohannis a purtat discuții cu reprezentanții OMV Group referitoare la creșterea prețurilor la energie și gaze.

Conducerea OMV Group a prezentat strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare şi a transmis angajamentul de a rămâne partener pe termen lung al statului român.

Klaus Iohannis a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde. Șeful statului și conducerea OMV Group au mai discutat despre provocările şi oportunităţile generate de procesul de tranziţie energetică, proiectul offshore Neptun Deep şi protejarea consumatorilor vulnerabili şi a economiei.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, 16 septembrie 2021, la Palatul Cotroceni, delegaţia OMV Group, condusă de Alfred Stern, noul CEO OMV Group. Cu ocazia întrevederii, conducerea OMV Group a prezentat strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare, dar şi rezultatele activităţii curente, respectiv iniţiative de responsabilitate socială. OMV Group şi-a exprimat angajamentele de a rămâne un partener de încredere pe termen lung pentru statul român”, a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială.

Discuţiile s-au derulat în jurul provocărilor şi oportunităţilor generate de procesul de tranziţie energetică.

”Unul dintre subiectele importante ale întrevederii a fost creşterea puternică de preţuri ale gazelor naturale şi energiei electrice, aspect îngrijorător în condiţiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune. În contextul actual, preşedintele României a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European şi cu orizontul pachetului european Fit for 55.

Regiunea Mării Negre este şi trebuie să rămână un pol de stabilitate regională şi un perimetru strategic pentru securitatea naţională. România dispune de un real potenţial în domeniul producerii gazelor naturale a cărui valorificare poate şi trebuie să asigure independenţa energetică”, se mai arată în document.

Klaus Iohannis şi-a declarat susţinerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom şi Societatea Naţională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esenţial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât şi pentru atingerea obiectivelor privind tranziţia energetică.

”Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil şi Societatea Naţională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului naţional ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră şi pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului. Preşedintele României a reiterat, totodată, necesitatea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei, bazate în mare măsură şi pe surse regenerabile, importante pentru mixul energetic asumat de România în contextul noilor ambiţii europene privind neutralitatea energetică”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.