CODUL GALBEN de inundaţii ar putea fi extins şi pe alte bazine din estul ţării

Daniela Rădulescu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a anunţat, miercuri seară, că hidrologii ar putea extinde, joi dimineaţă, Codul galben de inundaţii şi pe alte bazine din estul ţării.

12 iun. 2013, 19:52
CODUL GALBEN de inundaţii ar putea fi extins şi pe alte bazine din estul ţării

„Astăzi, începând cu ora 13.00, am reactualizat avertizarea Cod galben. Având în vedere prognoza meteo anunţată deja, cel mai probabil mâine vom reactualiza această avertizare undeva în prima parte a zilei. Ea va ţine cont de situaţia hidrometeorologică şi de actualizare a prognozei meteo, dar cel mai probabil vom extinde Codul galben şi pe alte bazine din estul ţării. Menţionez că în acest moment sunt avertizate cursuri de apă din peste 20 de bazine hidrografice, care acoperă 18 judeţe”, a afirmat Daniela Rădulescu, la România TV.

În ceea ce priveşte Dunărea, şeful INHGA a precizat că maximul undei de viitură a atins Budapesta în noaptea de 9 spre 10 iunie, la o cotă de 891 de centimetri, cu 30 de centimetri peste nivelul maxim înregistrat în august 2002.

„Important este că descreşterea este foarte rapidă, este o particularitate a acestei viituri, iar astăzi suntem cu peste un metru scădere de nivel la Budapesta. Mâine (joi – n.r.) este prognozată o scădere de 1,5 metri, iar poimâine, în 14 iunie, la Budapesta, vom fi cu doi metri mai puţin decât nivelul maxim înregistrat în 10 iunie”, a explicat Daniela Rădulescu.

VEZI ŞI COD GALBEN de INUNDAŢII. Află care sunt râurile vizate

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, miercuri, o avertizare Cod galben pentru 22 de bazine hidrografice, valabilă până pe 13 iunie, ora 18.00.

Avertizarea este valabilă pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru (judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu superior şi afluenţi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi), afluenţii Oltului superior din judeţul Covasna, afluenţii Oltului inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt, pe râurile din bazinele hidrografice superioare şi mijlocii ale: Vedei, Argeşului, Dâmboviţei, Ialomiţei şi Prahovei (judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova) şi pe râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţul Suceava) şi Putna (judeţul Vrancea).