Şeful misiunii diplomatice române la Kabul, salvat de forţele afgane în timpul atacului terorist

Un atac sinucigaş, revendicat de talibani, a avut loc, luni seară, în capitala afgană Kabul, la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani.

03 sept. 2019, 19:21
Şeful misiunii diplomatice române la Kabul, salvat de forţele afgane în timpul atacului terorist

16 oameni au murit, iar circa 120 de persoane au fost rănite. De asemenea, un angajat al Ambasadei României în Afganistan a murit, iar un coleg de-al său a fost rănit. Acesta urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate.

Românul ucis a luptat împotriva talibanilor, reușind să-i păstreze o perioadă la distanță.

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a spus marți seară că echipa Ambasadei României de la Kabul era formată din 12 persoane și că toți aceștia vor fi aduși în țară, deoarece clădirea reprezentanței române a fost distrusă în proporție de 80%.

Radu-Nicolae Gîmbuțan, însărcinat cu afaceri al Ambasadei, care este de altfel șeful misiunii diplomatice, a fost escortat de forțele afgane în timpul atacului terorist, potrivit unei imagini postate pe Twitter de agenția afgană de știri Pajhwok. El a fost dus în siguranță într-o bază militară din apropiere.

Un atentat sinucigaş, revendicat de talibani, a avut loc azi noapte în Kabul, la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad.

Explozia, care a afectat o arie mare, a avut loc imediat după ce Zalmay Khalilzad, negociatorul SUA, a anunțat că Statele Unite vor retrage aproximativ 5.000 de militari din Afganistan și vor închide cinci baze militare în termen de 135 de zile, conform unui proiect de acord de pace cu oficialii talibani.

16 oameni au murit și alți 119 au fost răniți în urma exploziei unui vehicul și a atacului susținut timp de câteva ore asupra unei clădiri folosite de organizațiile internaționale.

Este vorba, mai exact, despre un tractor încărcat cu explozibili ce a fost detonat lângă clădirea în care își are sediul și reprezentanța diplomatică a României. Şoferul a murit pe loc, în timp ce alţi talibani au pătruns în complex şi au deschis focul la întâmplare.


loading...