Şeful OSCE: Armele americane ar putea aţâţa războiul în Ucraina

Statele Unite riscă să provoace o intervenție mai directă a Rusiei în conflictul separatist din Ucraina dacă vor trimite arme Kievului, a declarat duminică șeful OSCE, citat de Reuters.

09 feb. 2015, 04:21
Şeful OSCE: Armele americane ar putea aţâţa războiul în Ucraina

Statele Unite au afirmat că au în vedere să ajute Ucraina pentru a se apăra în fața separatiștilor proruși, considerați de Occident că sunt înarmați de Moscova.

Rusia a negat că trimite arme și oameni rebelilor, iar lideri europeni au avertizat contra furnizării de ajutor militar Kievului de teama agravării situației.

Lamberto Zannier, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a declarat, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este îngrijorat că sprijinul militar occidental direct pentru guvernul ucrainean ar ațâța flăcările conflictului.

„Aceasta ar putea conduce la o intervenție mai directă a Rusiei în acest conflict… Obiectivul nostru rămâne acela al detensionării, deci cred într-adevăr că efortul ar trebui să continue să se concentreze în această direcție”, a spus el la Conferința de Securitate de la München.

Peste 5.000 de civili, soldați ucraineni și combatanți proseparatiști au fost uciși de la declanșarea rebeliunii separatiste în teritoriile din estul Ucrainei în aprilie anul trecut, amintește Reuters.

Rusia a descris conflictul ca o luptă împotriva Occidentului, care, afirmă ea, vrea să refacă lumea conform intereselor sale. Zannier a spus că prin trimiterea de arme Kievului, Occidentul doar ar întări narațiunea rusă.

El a adăugat că misiunea de observare OSCE, care are în jur de 400 de monitori în Ucraina, nu a asistat de fapt la nicio livrare de arme rusești către separatiști, dar crede că armele ar trece din Rusia.

„Ceea ce vedem este că în timp ce armele sunt distruse în timpul operațiunilor militare… de partea separatiștilor, ei par să aibă mereu arme noi la îndemână”, a spus el.

Monitorii OSCE nu au văzut niciodată că sosesc arme din alte părți ale Ucrainei, „deci concluzia noastră este că ele trebuie să vină din cealaltă parte… de peste granița cu Rusia”.

Separatiștii au fost înarmați cu tancuri, lansatoare de rachete și artilerie grea, inclusiv obuziere, a mai spus el.

„Se pare că au o mulțime de muniție”, a adăugat el.

În afară de misiunea de monitorizare în Ucraina, OSCE are de asemenea o misiune de observare la două puncte de control ruse de la frontiera cu Ucraina, dar Zannier a declarat că monitorii nu au avut acolo condiții pentru a-și îndeplini complet sarcinile.

În plus, OSCE a monitorizat doar două din opt puncte de trecere la frontiera cu Rusia care nu erau controlate de serviciile de frontieră ucrainene. „Noi nu avem o imagine completă dacă există treceri ilegale la această frontieră”, a afirmat el.

Cu toate acestea, Zannier a spus că OSCE este gata să-și asume un rol extins dacă se ajunge la un nou acord de încetare a focului ca urmare a unei noi inițiative franco-germane.

„Suntem pregătiți să intervenim, dar avem nevoie de mediul adecvat pentru noi pentru a efectua aceste sarcini”, a declarat el.

Putin: Criza din Ucraina – o consecință a încercării SUA de a-și impune voința

Criza din Ucraina este rezultatul încercărilor Statelor Unite și aliaților lor, care s-au considerat învingători în „războiul rece”, de a-și impune voința pretutindeni, a declarat președintele rus Vladimir Putin, citat luni de agenția RIA Novosti, în pagina electronică rusă. 

„Criza ucraineană nu a apărut din vina Rusiei. Ea este rezultatul încercărilor SUA și aliaților lor occidentali — care s-au considerat +învingători+ în +războiul rece+ — de a-și impune voința peste tot”, a spus el într-un interviu scris acordat cotidianului egiptean Al-Ahram.

Președintele rus a reamintit că promisiunile Alianței nord-atlantice (făcute încă de pe timpul conducerii sovietice) de a nu se extinde spre Est au fost vorbe goale, notează RIA Novosti.

„Am văzut cum infrastructura NATO se apropie de granițele Rusiei, cum interesele Rusiei sunt ignorate”, a remarcat el.

Potrivit lui Putin, în cadrul programului UE Parteneriatul Estic, s-au făcut încercări de a rupe de Rusia un număr de state ale fostei Uniuni Sovietice, pentru a le pune în fața unei alegeri artificiale „cu Rusia sau cu Europa”.

„Punctul culminant al acestor tendințe negative a devenit criza ucraineană. Am avertizat în repetate rânduri SUA și partenerii lor occidentali cu privire la efectele nocive ale interferenței în treburile interne ale Ucrainei. Dar opinia noastră nu a fost ascultată”, a declarat președintele Federației Ruse.

El a subliniat că în februarie anul trecut, Statele Unite și un număr de țări membre ale UE au sprijinit lovitura de stat de la Kiev, notează RIA Novosti.