Şeful Romgaz, debarcat pentru că nu s-a înrolat politic. Un PDL-ist îi ia locul

Dumitru Chisăliţă a rezistat doar două săptămâni în funcţia de director general al Romgaz. Demis de Ariton în chiar ultima sa zi de ministeriat la Economie, a fost înlocuit de Costel Totan, membru PDL.

10 feb. 2012, 10:04
Şeful Romgaz, debarcat pentru că nu s-a înrolat politic. Un PDL-ist îi ia locul

Directorul general  al Romgaz, Dumitru Chisăliţă, a fost demis din funcţie, marţi,  prin ordin ministerial, în chiar ultima zi de mandat a fostului ministru al Economiei, Ion Ariton.

Înlocuitorul este Costel Totan, până acum şeful sucursalei Mediaş a companiei. Potrivit unor surse din piaţă, Chisăliţă a fost dat dat jos pentru că a refuzat să se înregimenteze politic. „E regulă acolo. Nu eşti în partid, nu prinzi funcţie. N-a fost niciun director general care să nu fie numit politic”, au precizat sursele care au spus despre Totan că este membru PDL.

Potrivit Ordonanţei de Guvern 100/2011, demiterea este ilegală întrucât ministerul Economiei, deşi proprietar al Romgaz, nu poate interveni direct în conducerea administrativă a companiei, singura autoritate cu putere de decizie în acest sens fiind Adunarea Generală a Acţionarilor. „Autoritatea publică tutelară şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a întreprinderii publice”, arată Articolul 4 al textului de lege.

AGA Romgaz s-a întrunit totuşi aseară votând demiterea lui Chisăliţă şi înlocuirea lui cu Totan. Chisăliţă este director la Romgaz din 25 ianuarie odată cu demisia lui Marcel Piteiu, anchetat de DNA în dosarul InterAgro de subminare a economiei naţionale. Anterior, Chisăliţă era director comercializare gaze, funcţie pe care se va şi întoarce în prezent.

Unul din cei doi directori adjuncţi pe care-i are Romgaz, Francisc Toth, a ieşit la pensie vinerea trecută. Pentru postul lui se va organiza un concurs. Celălalt adjunct este Lucian Stancu.

Încă de la înfiinţarea Romgaz, în 1991, directorii au fost membri de partid. Ştefan Man(1991-1996) era membru FSN, Emil Blaga (1996) membru PNŢCD, Mihai Zgâia(1996-1997) membru PNŢCD, Florin Georgescu de la PD a condus compania în1998 iar Gabriel Coconea, tot de la PD, în1998 – 2000. În 2000 conducerea Romgaz este asigurată de Marcel Piteiu de la PD.

Din 2001, la conducere celui mai mare producător de gaze din ţară vine Pantelimon Avram de la PSD care conduce până în 2005. După venirea la Putere a UDMR, un membru de partid, Alexa Jakab, ia frâiele companiei. După decesul acestuia, în  2008, înlocuitor este Francisc Toth, intrat de urgenţă în UDMR. Anul 2009 îl aduce, din nou, pe Marcel Piteiu, în scaunul directorial al Romgaz unde stă până la începutul acestui an când îşi dă demisia din cauza scandalului InterAgro.

Demisia lui Piteiu este o premieră pentru Romgaz,  niciunul din directorii generali de după Revoluţie nu a apelat la acest gest toţi fiind numiţi şi demişi. Imediat după Piteiu, Dumitru Chisăliţă ocupă funcţia de director general pentru doar două săptămâni. Nu are coloratură politică şi este demis de urgenţă pentru a fi înlocuit cu PDL-istul Totan.