Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca - Palmer, a semnat ordinul de revocare a șefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, a anunțat Ministerul Mediului, miercuri, într-un comunicat de presă.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 15:12
Şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei. UPDATE

Ministrul Cristiana Palmer a decis să-l revoce pe Adam Crăciunescu din Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva.

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva. Referitor la funcția de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administrație”, notează Ministerul Mediului.

Citeşte şi: Romsilva: Tăierile ilegale de lemn din România se situează anual la circa 60.000 de metri cubi

Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Precizările șefului Romsilva vin în urma declarațiilor făcute miercuri de către liderii Federației Proprietarilor de Păduri din România — Nostra Silva și Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR) potrivit cărora sectorul forestier din România este blocat la ora actuală din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.

„Rămân surprins că reprezentanții asociației Nostra Silva și producătorii de mobilă sunt preocupați atât de mult de licitațiile Romsilva, când de fapt ei au un avantaj pe piață, pot să vândă foarte ușor lemnul, într-o economie de piață ar putea profita de situația aceasta. Referitor la prețurile de pornire noi nu am făcut altceva decât să respectăm regulamentul HG 924/2015 pentru că suntem o regie națională care respectă legile țării. În continuare trebuie să respect acest regulament, deși am făcut toate demersurile la Ministerul Mediului pentru modificarea lui, s-au format grupuri de lucru, s-a discutat, dar nu s-a finalizat nimic. Ministerul Mediului trebuie să modifice acest regulament. Eu am reacționat de când s-a aprobat HG 924/2015, dar în zadar pentru că Guvernul este cel care realizează acte normative și reglementări în domeniu”, a explicat Crăciunescu.

În opinia acestuia, Romsilva „nu se poate apleca” la boicotul unor agenți economici, mai ales că în unele zone din țară licitațiile de masă lemnoasă „merg bine”. Până în prezent Romsilva a vândut în jur de 220.000 de metri cubi de masă lemnoasă dintr-un total de 4 milioane mc.

„Eu nu pot să mă aplec la boicotul unor agenți economici. Cred că ei trebuiau să vină în mod civilizat, conform procedurilor, să spună: lemnul acesta îl putem cumpăra că prețul este bun sau nu îl putem cumpăra pentru că prețul este prea mare. Dar ei au boicotat pur și simplu. Cu toate acestea sunt direcții în care licitațiile merg foarte bine, de exemplu la Arad. Până în prezent nu am reușit să vindem la licitația principală decât 5% din cantitatea totală de 4 milioane de mc, adică în jur de 220.000 mc”, a adăugat directorul general al regiei.

În data de 17 decembrie 2015, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat că silvicultorii sunt nemulțumiți de prevederile regulamentului de vânzare a masei lemnoase, HG 924/2015, deoarece acesta interzice prelucrarea lemnului de către administratorii de pădure, achiziționarea din pădurile gestionate și stabilește prețul de pornire la licitațiile de masă lemnoasă, și solicită autorităților modificarea acestor „măsuri aberante și diferite” de ceea ce a fost în dezbaterea publică.

„HG 924 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase ne-a luat prin suprindere. Față de ceea ce am știut noi în dezbaterea publică au apărut anumite modificări. Sunt niște măsuri aberante. Noi am făcut demersuri și am contestat această hotărâre încă de când a apărut, din 12 noiembrie, i-am făcut o informare în detaliu noului ministru al Mediului și secretarului de stat și vom vedea rezultatul”, a spus la acea dată Adam Crăciunescu.

Acesta a precizat că prin regulamentul de vânzare a masei lemnoase ocoalele silvice nu mai au voie să folosească lemn din partizile proprii, ci trebuie să achiziționeze lemn din altă parte.

Alte aspecte controversate din regulament semnalate de Crăciunescu vizau crearea unei unități cu personalitate juridică în cadrul Romsilva care să se ocupe de exploatări forestiere și stabilirea unui preț de pornire pentru licitațiile organizate în toamnă pe baza unei medii obținute în ultimii trei ani, dar care nu mai este atractiv pentru agenții economici.

„Ne-au forțat asupra procedurii de stabilire a prețului de pornire la licitații. Am făcut o procedură pe rezultatele obținute în ultimii 3 ani ca preț mediu, dar noi trebuie să ne adaptăm pieței. E tentant dacă vin cu un preț mai mic, dar dacă vin cu unul foarte sus, las o marjă mică pe care se joacă agenții economici și nu mai e la fel de tentant”, a adăugat șeful Romsilva.

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Europenii, în mare pericol.
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele