Şeful SPP, Lucian Pahonţu, audiat în Parlament

Directorul SPP, Lucian Pahonţu, a fost audiat, marţi, la Comisia de apărare din Senat. Pahonţu a declarat, la finalul audierii, că a prezentat raportul de activitate pe 2014 şi a explicat toate măsurile de securitate luate pentru demnitarii români şi străini.
Iulian Tudor
31 mart. 2015, 09:17
Şeful SPP, Lucian Pahonţu, audiat în Parlament

Lucian Pahonţu a prezentat, în cadrul comisiei, un raport cu privire la modul în care SPP își desfășoară activitatea.

„Am explicat măsurile de securitate pe care le luăm pentru demnitarii români şi străini care vin în România atunci cînd lucrurile stau într-un context internaţional destul de complicat„, a declarat, la finalul audierii, Pahonţu.

Întrebat dacă i s-au cerut explicaţii legate de incidentul de la Parchetul General când s-a creat o busculadă la plecarea lui Traian Băsescu, jurnaliştii reclamând că au fost împinşi de către ofiţerii SPP, Pahonţu a răspuns: „Am explicat toate activităţile pe care SPP le-a desfăşurat in 2014″. 

Marius Obreja, senator PNL, membru al Comisiei de Apărare, a precizat la, rândul său, că SPP a prezentat un raport asupra activităţii, fiind un document care se prezintă anual sau ori de câte ori este nevoie.

„Am remarcat toti membrii comisiei desfasurarea normala a activitatii Serviciului. Pe baza acestui raport, nu putem decela evenimente critice din trecutul apropiat sau din viitor”, a spus Obreja.

Întrebat dacă şeful SPP a făcut precizări legate de evenimentul de la Parchet, liberalul a confirmat că a fost o discuţie.

„Nu am insistat pe asemenea evenimente, neconsiderandu-le semnificative. (…) A fost o discuţie pasageră pe acest gen de evenimente, am discutat despre ele la modul general, chiar indicând Serviciului ca, în virtutea Regulamentului, să evite astfel de gesturi”.

Obreja a declarat că au fost discuţii şi pe situaţia locativă a lui Traian Băsescu: „Serviciul ne-a raspuns foarte precis la acest subiect şi noi l-am privit cu un ochi al celui care il controleaza. Se afla in curs de aliniere. E e in regula ce au facut acolo.”

Potrivit legii nr. 191/1998, privind organizarea şi funcţionarea SPP-ului, activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi este controlată de Parlament, prin comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Anual sau la cererea Parlamentului, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază prezintă rapoarte cu privire la îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, Serviciului de Protecţie şi Pază.

Serviciul de Protecţie şi Pază este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de Preşedintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază are în subordine nemijlocită un prim–adjunct, care este înlocuitorul său legal şi şef al Statului Major, precum şi un adjunct. Prim–adjunctul şi adjunctul au rang de subsecretar de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului de Protecţie şi Pază, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Mărire uriaşă a impozitului pe câştiguri la pariuri! Ministerul Finanţelor a făcut anunţul oficial
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
Playtech.ro
Cele mai frumoase plaje din Croaţia îţi iau răsuflarea. Zici că ai ajuns în Rai, puţini le ştiu, poate doar localnicii
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Litoral cu prețuri uluitoare. Cât a ajuns să coste un meniu
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Putin anunță că va vorbi cu Trump în cursul zilei de joi! Liderul SUA confirmă telefonul cu Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs