Şeful SRI se delimitează de Marian Munteanu: Nici măcar nu îl cunosc

Presiunea publică la care a fost supus Marian Munteanu, candidatul PNL la primăria Capitalei, a făcut ca şefii celor mai importante instituţii din ţară să se delimiteze de această nominalizare. Fostul liberal şi actualul şef al SRI, Eduard Hellvig, s-a delimitat public de această nominalizare.

19 apr. 2016, 16:04
Şeful SRI se delimitează de Marian Munteanu: Nici măcar nu îl cunosc

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a ţinut să se delimiteze public de candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei. Într-un interviu acordat EvZ.ro, Hellvig a spus că nici măcar nu-l cunoaște pe Marian Munteanu.

„Haideţi să lămurim acest aspect, sper că pentru totdeauna. Eu am depus un jurământ faţă de statul român, nu faţă de vreun partid sau vreun interes al cuiva. Sigur, acest lucru a deranjat în anumite medii şi, dintr-o anumită perspectivă, pot înţelege. Însă, vă mărturisesc că mă aşteptam la mai multă responsabilitate din partea unor politicieni şi jurnalişti care mă cunosc de peste un deceniu, atunci când aruncă în spaţiul public astfel de ipoteze fără nicio legătură cu realitatea. Atunci când nu există informaţii despre o anumită speţă politică, când opinia publică nu găseşte uşor o explicaţie pentru o decizie politică, există tendinţa asta, specifică conspiraţionismului românesc din anii 90, de a implica SRI-ul în tot şi în toate. Le readuc aminte acestora că suntem în 2016! Eu am dobândit valorile democratice acasă, şi nu în politica românească. Şi cred că echilibrul instituţional al SRI ţine de modul cum voi reuşi să transmit aceste valori. Eu cred că am reuşit, iar astăzi SRI este rupt total de activitatea politică. Şi aşa va rămâne, cel puţin pe toată perioada mandatului meu.

Nu aveţi nicio legătură cu candidatura lui Marian Munteanu? Eduard Hellvig: Nu, categoric, nici măcar nu îl cunosc.

Preşedintele a anunţat public faptul că se dezice de Marian Munteanu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis se dezice de Marian Munteanu: Preşedintele României nu a propus şi nu a susţinut această candidatură

De asemenea, şi colegii din PNL se dezic din ce în ce mai vocal de Marian Munteanu.

„Am văzut declaraţii (ale lui Marian Munteanu-n.r.) cu ani în urmă legate de utilitatea mişcării legionare, rolul ei pozitiv. Eu cred că mişcarea legionară a avut un rol integral negativ. În plan politic, mişcarea legionară nu a făcut decât să ucidă premieri, să ducă România în perioada scurtă în care a fost la guvernare alături de Antonescu în zona unui pogrom oribil care a făcut ca oamenii să fie atârnaţi în lanţuri la măcelării. Deci, nu văd nicio dimensiune pozitivă a mişcării legionare. De asemenea, cred că legea anti-legionară, iniţiată de PNL, a fost o lege necesară şi utilă nu o lege absurdă şi antisemită cum a declarat domnul Marian Munteanu. Sunt câteva idei pentru care cred este bine ca fiecare să îşi urmeze propriul parcurs ideologic”, a mai afrmat candidatul liberal Ovidiu Raeţi la primăria Sectorului 5.

Raeţchi a afirmat că nu există niciun dubiu legat de faptul că Zelea Codreau a fost asasin.”Domnul Munteanu nu ştie dacă Zelea Codreanu a fost asasin, eu ştiu că a fost asasin pentru că a împuşcat un om în public, prefectul de Iaşi, asumat, la vedere”, a spus Raeţchi.

Liberalul a precizat prin delimitarea de Marian Munteanu nu urmăreşte să îl atace pe acesta, ci să le explice votanţilor săi care sunt poziţiile sale.