Şeful statului denunţă greva generală. Un proces de lovitură de stat este în curs

Şeful de stat bolivian Evo Morales a denunţat greva generală declanşată miercuri în ţara sa la apelul opoziţiei, comparând-o cu "o lovitură de stat", în primele lui declaraţii publice după alegerile prezidenţiale de duminică. 

23 oct. 2019, 15:31

Şeful de stat bolivian Evo Morales a denunţat greva generală declanşată miercuri în ţara sa la apelul opoziţiei, comparând-o cu „o lovitură de stat”, în primele lui declaraţii publice după alegerile prezidenţiale de duminică, informează AFP, citată de Agerpres.

„Un proces de lovitură de stat este în curs (…). Dreapta s-a pregătit, cu susţinere internaţională, pentru o lovitură de stat”, a declarat în faţa presei liderul socialist, după declanşarea unei greve generale la iniţiativa organizaţiilor societăţii civile apropiate de opoziţie.

„Până în prezent, am suportat, în mod umil, pentru a evita violenţele. Noi nu ne-am confruntat şi nu vom intra într-o confruntare”, a continuat Morales. „Însă vreau să îndemn poporul bolivian să se mobilizeze în mod paşnic şi în cadrul Constituţiei pentru a apăra democraţia”, a spus Evo Morales, care a decretat „stare de urgenţă”, potrivit Agerpres.

„Cum se manifestă lovitura de stat? Nelăsând să aibă loc numărarea buletinelor de vot, incendiind structuri de stat, precum tribunale electorale departamentale, ameninţând sedii de campanie (ale partidului puterii)”, a adăugat el. „Sunt aproape totalmente sigur că, împreună cu votul din zonele rurale, noi vom câştiga din primul tur” al alegerilor prezidenţiale, a mai spus Morales.

După primele rezultate parţiale, duminică seara, care lăsau să se întrevadă un al doilea tur inedit între Evo Morales şi centristul Carlos Mesa, noi rezultate difuzate luni de autoritatea electorală au atribuit practic victoria actualului şef al statului, suscitând suspiciuni de fraudă în rândul opoziţiei şi printre observatorii internaţionali.