Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a decorat pe preşedintele Franţei, Francois Hollande

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul prin care îi este conferit preşedintelui francez, Francois Hollande, Ordinul Naţional "Steaua României" în rang de Colan, cea mai înaltă decoraţie care poate fi acordată de către statul român pe timp de pace. O astfel de decoraţie au mai primit doar doi români, în afara preşedinţilor. 

12 sept. 2016, 19:39
Şeful statului, Klaus Iohannis, l-a decorat pe preşedintele Franţei, Francois Hollande

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe omologul său francez „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Franceză, pentru înţelegerea şi interesul manifestate faţă de istoria şi cultura românească”.

Decorarea lui Francois Hollande a fost făcută la propunerea ministrului de Externe, Lazăr Comănescu.

Colanul Ordinului Naţional „Steaua României” este cea mai înaltă distincţie a statului român, fiind al şaselea grad, în ordine crescătoare, al acestui Ordin. Preşedintele României este deţinător de drept al Colanului şi îl acordă, de obicei, doar altor şefi de stat. Ultima dată a fost acordat, pe 5 iulie, preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Francois Hollande este a şasea persoană care primeşte Colanul de la Klaus Johannis.

Singurii cetăţeni români, în afara preşedinţilor, care au primit această decoraţie, au fost patriarhul Teoctist în 2007, acordată post-mortem, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 2011.

Marţi, preşedintele francez face o vizită de stat în România, având programate întâlniri cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Cioloş.

Tot marţi, Francois Hollande ar trebui să ajungă împreună cu preşedintele Iohannis la laserul de la Măgurele unde, în urmă cu doar câteva zile, o stradă era asfaltată de urgenţă, tocmai pentru a face impresie bună celor doi preşedinţi. Detalii, aici.