Şeful Statului Major al Apărării din România: „În acest moment, România nu se pregăteşte de război”

El a admis că este "o perioadă foarte complicată”, dar că Armata României e pregătită să răspundă oricărei provocări.

20 mai 2022, 21:48
Şeful Statului Major al Apărării din România: „În acest moment, România nu se pregăteşte de război”

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că România nu se pregăteşte de război. „Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO”, susţine generalul, adăugând că publicul trebuie să fie „mai puţin sensibil la pregătirile pe care le face Armata” şi explicând că militarii îşi continuă exerciţiile conform programului de pregătire pe care îl au.

Comandantul NATO în România, despre cel mai negru scenariu: Trebuie să fim pregătiţi chiar de atac chimic sau nuclear

„În acest moment, România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie evident pentru toată lumea”, a declarat şeful Statului Major într-un interviu difuzat, vineri seară, de Antena 3.

El a admis că este „o perioadă foarte complicată”, dar că Armata României e pregătită să răspundă oricărei provocări. Generalul Daniel Petrescu a spus că România este afectată de războiul din Ucraina în plan umanitar, economic, dar „din punct de vedere militar, în ceea ce priveşte România, nu există nicio ameninţare în acest moment”.

Klaus Iohannis: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am pus bazele unei prezenţe robuste NATO pe Flancul estic”

„Este adevărat că trăim cea mai gravă criză de securitate pe continentul european probabil de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (…) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre. Geografia contează. Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri. Dar, în acelaşi timp, publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord – că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate. Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata. Noi ne continuăm programul de pregătire, desfăşurăm activităţi de instruire. Aş vrea să contribuim mai mult cu toţii la toate proiectele pe care le avem şi aş vrea să avem mai multă încredere că toate instituţiile statului pot să-şi facă datoria, cred că este un moment care trebuie să ne aducă împreună şi că avem încredere în noi că putem să facem ceea ce avem de făcut în continuare”, a adăugat generalul.

El a subliniat că nici NATO şi nici România nu au fost „prinse nepregătite” de conflictul din Ucraina.

Şeful Statului Major al Apărării: Cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că, din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru România este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre. Potrivit acestuia, numărul alertelor privind apropierea unor aeronave ruseşti de spaţiul aerian al României a crescut cu 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar nu s-a înregistrat nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian românesc.

„În acest moment, dacă ar fi să ierarhizez din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre. Acolo ne concentrăm şi încercăm cu mijloacele ISR pe care le avem la dispoziţie, cu mijloacele Forţelor Navale să detectăm aceste mine astfel încât să nu fie un pericol pentru navigaţie”, a afirmat Daniel Petrescu, vineri, într-un interviu difuzat de Antena 3.

Generalul a adăugat că, din punct de vedere militar, nu s-au înregistrat încălcări ale spaţiului aerian al României de către aeronave ruseşti.

„În ceea ce priveşte prezenţa Rusiei pe Insula Şerpilor, pericolul este de a-şi consolida o zonă de interdicţie a accesului şi de apărare antiaeriană care să influenţeze şi modul în care noi ne desfăşurăm misiunile în spaţiul aerian al României, dar militar, nu avem nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian al României, nu avem nicio pătrundere neautorizată în zona noastră maritimă”, a explicat el.

În ceea ce priveşte misiunile de poliţie aeriană, şeful Statului Major al Apărării a susţinut că „cel puţin în ultima perioadă există o creştere a numărului alertelor”, iar aeronavele NATO sunt ridicate conform procedurii, ori de câte ori în apropierea spaţiului aerian se află aeronave ruseşti, pentru a le identifica şi a le descuraja pe acestea.

„Dacă ar trebui să mă refer la numărul de astfel de ieşiri este probabil o creştere cu 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi este o creştere justificată de faptul că activitatea aeriană a Federaţiei Ruse în Marea Neagră este foarte intensă. După scufundarea crucişătorului Moskva vedem o reducere a activităţii navale, dar, în acelaşi timp, o creştere a activităţii aeriene. De pe Marea Neagră sunt lovite ţinte pe teritoriul Ucrainei. Dar, încă o dată, aceste evoluţii şi activitatea aeriană a Federaţiei Ruse nu a constituit un pericol pentru integritatea spaţiului nostru aerian”, a precizat Petrescu.
El a spus că faptul că vapoare cu grâne nu pot părăsi portul Odesa din Ucraina este „un pericol la adresa securităţii alimentare a multor state”.


loading...
Partenerii noștri