Şeful statului nu vede posibilă revizuirea Constituţiei în 2012, dar este de acord cu comasarea

Traian Băsescu a informat ambasadorii statelor UE că revizuirea Constituţiei pentru limitarea deficitului bugetar ar putea să nu fie posibilă în 2012, cerând o păsuire până la intrarea efectivă a României în zona euro. Preşedintele a motivat acest demers prin faptul că nu poate paria pe înţelepciunea politicienilor români.

21 dec. 2011, 13:31
Şeful statului nu vede posibilă revizuirea Constituţiei în 2012, dar este de acord cu comasarea

Băsescu a constatat că partidele au pus condiţii revizuirii Constituţiei astfel încât a estimat că dificultăţile politice interne ar putea să nu facă fezabilă includerea în Constituţie a limitării deficitului bugetar până la data de 31 decembrie 2012.

„Nici un partid nu se opune, dar au pus cam multe condiţii: să fie făcută în martie-aprilie, să fie cuplat referendumul pentru Constituţie cu alegerile sau să nu fie cuplate cu alegerile”, a explicat preşedintele în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualităţi.

În aceste condiţii, şeful statului încearcă să obţină o păsuire a obligativităţii modificării Constituţiei pentru statele care nu sunt în zona euro, dar vor să adere la Acordul interguvernamental privind o uniune economică consolidată.

„Am transmis prin ambasadorii statelor Uniunii Europene să analizeze şi posibilitatea unei alte scadenţe, până la intrarea în zona euro sau să găsim o altă formulă”, a spus Băsescu, arătându-se încrezător că partenerii din Consiliul European vor fi mai maleabili.

„Am explicat că avem aceste probleme politice interne într-un an electoral. Nu pot risca pe mâna înţelepciunii partidelor politice din România. Am obligaţia să încerc şi această negociere”, a explicat preşedintele.

În ceea ce priveşte comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Băsescu a precizat că este de acord cu decizia Guvernului.

„Trebuie să recunosc că, din punct de vedere practic, da”, a spus preşedintele.

El a ţinut să contrazică teza potrivit căreia suprapunerea a două tipuri de alegeri este nedemocratică, mai ales că până în 2004 românii au ales concomitent şi preşedintele şi Parlamentul.

„Eu cred că nu afectează cu nimic democraţia că am o urnă pentru primar şi una pentru parlamentar. Cred că nu-i afectată cu nimic democraţia dacă am şi o urnă pentru consilieri şi important este ca anul acesta să am stabilitate. E foarte importantă stabilitatea politică”, a spus Băsescu.

Preşedintele a contestat şi afirmaţiile legate de confuzia ce s-ar crea în rândul electoratului prin comasare. „Ca om care a câştigat patru mandate uninominale, două de primar şi două de preşedinte, plus un referendum, sunt convins că şi acum românii vor înţelege ce trebuie să aleagă”, a conchis Băsescu.