Seism de 6,9 în Myanmar. Prinţul William şi Kate, erau în India şi au simţit cutremurul GALERIE FOTO

Un cutremur de pământ s-a produs, miercuri în Myanmar, informează USGS. Nu sunt informaţii despre eventualele victime ale seismului care a fost resimţit şi în ţările vecine. Prinţul William şi soţia lui, Kate, ducesă de Cambridge, se aflau în Parcul Naţional Assam, din India, când s-a produs seismul.

13 apr. 2016, 14:31

Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs miercuri în vestul Myanmarului, la o adâncime de 74 de kilometri, anunţă Institutul american de Geofizică USGS. Seismul s-a produs la ora locală 08:25, miercuri.

Epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 170 de kilometri la N-V de Mandalay sau la 385 de kilometri de capăitala Naypydaw.

Seismul a fost simţit şi în Bangladesh şi în unele zone din India, inclusiv în oraşele Guwahati şi Kolkata, unde populaţia s-a trezit din somn în mişcări telurice şi a ieşit în stradă, speriată.

Orice cutremur de pământ de magnitunine 7.0 este resimţit pe largi suprafeţe de pământ şi poate provoca victime şi pagube materiale importante. Experţii mai explică faptul că adâncimea seismului contează în ceea ce priveşte efectele unui seism puternic.

În cel mai mare oraş din Myanmar, Yangon,  unde trăiesc aproximativ 6 milioane de locuitori, s-a stârnit panică de la primele mişcări tectonice. Oamenii au fugit din clădiri, speriaţi, informează Associated Press. Pentru aproape un minut, un spital cu 7 etaje a fost zguduit puternic de două unde seismice. 

O secţie de poliţie din Imphal (Manipur) s-a dărâmat la cutremur.

Publicaţia Times of India relatează că cele mai multe persoane rănite au fost cuprinse de panică în momentul producerii seismului. Deocamdată nu sunt date precise despre eventuale victime ale cutremurului. La rândul său, USGS a estimează la 63% şansele ca numărul morţilor să fie între 1 şi 100. Au fost raportate pagube materiale, dar nu s-a confirmat că ar fi structuri distruse, prăbuşite total.

Potrivit unui model pe computer de USGS, aproximativ 42 de milioane de oameni din regiune au simţit  cutremurul, iar aproximativ 740.000 dintre ei au simţit cele mai puternice unde ale cutremurului.

Seismul s-a simţit şi în Bangladesh, în Tibet şi în estul Indiei. Cetăţenii din aceste ţări au postat imagini de la cutremur şi le-au distribuit pe reţelele sociale. În statul indian Assam, seismul a provocat o pană de curent care a afectat mai multe zone, informează AP.

Prinţul William, duce de Cambridge şi soţia lui, Kate, ducesă de Cambridge se aflau în Parcul Naţional Kaziranga, din Assam când s-a produs seismul. Un purtător de cuvânt al parcului a informat că ducele şi duceda de Cambridge nu au fost afectaţi de seismul din Myanmar.