Seismologii avertizează: Un CUTREMUR cu magnitudine 8, posibil în orice moment

Publicat: Joi, 14 August 2014 11:46 // Actualizat: Joi, 14 August 2014 11:46 // Sursa: romaniatv.net

Cutremurul devastator, care a lovit în primăvara acestui an nordul statului Chile, nu a fost suficient pentru a elibera tensiunile uriaşe, acumulate în subsol în ultimii 150 de ani, iar riscul producerii unor megaseisme în regiune persistă, avertizează două studii publicate miercuri şi preluate de AFP.

La 1 aprilie 2014, un cutremur de pământ cu magnitudinea între 8,1 şi 8,2 a zguduit oraşul Iquique şi întreaga regiune, provocând moartea mai multor persoane şi însemnate pierderi materiale. Au fost evacuate aproape un milion de persoane.

Potrivit geologilor, acest puternic seism - urmat de o replică de 7,6 grade - a fost rezultatul tensiunilor acumulate la nivelul faliei aflate de-a lungul zonei de coastă a ţării, unde placa tectonică oceanică 'Nazca' alunecă sub placa tectonică sud-americană într-un ritm de circa 7 centimetri pe an.

Înainte de cutremurul care a afectat Iquique, niciun seism de anvergură nu fusese înregistrat în această zonă după cel din 1877, cu magnitudinea între 8,6 şi 8,8.

Specialiştii se aşteptau prin urmare de mult timp la un seism major în regiune şi puteau considera în mod legitim că episodul Iquique a permis eliberarea forţelor colosale acumulate la nivelul faliei Nazca, 'zăvorâtă' de la sfârşitul secolului al XIX-lea. După Iquique, nordul statului Chile s-ar fi aflat la adăpost de ameninţarea unui seism major, până la refacerea progresivă a tensiunilor.

Totuşi, două echipe independente de seismologi, care au studiat situaţia geologică din zonă şi au publicat rezultatele în revista britanică Nature, au apreciat că seismul din Iquique nu a eliminat decât o parte din tensiunile faliei Nazca iar riscul de a se produce cutremure majore rămâne ridicat în regiune.

'Există un înalt grad de probabilitate de a se produce megaseisme la sud sau la nord' de punctul afectat în primăvara anului 2014, notează Gavin Hayes, geolog la centrul american de informaţii privind seismele.

Aceleaşi concluzii îngrijorătoare au fost exprimate şi de echipa condusă de Bernd Schurr, de la centrul german de cercetări pentru geoştiinţe (GFZ) din Potsdam. Echipa estimează că tensiunea care a rămas înmagazinată ar putea provoca un seism cu magnitudinea 8,9 grade, dacă ar fi eliberată dintr-odată.

Chiar dacă seismul din Iquique a modificat oarecum repartiţia acestor forţe şi ar putea acţiona ca o 'barieră', 'potenţialul seismic al acestei zone rămâne ridicat', avertizează această echipă.

Dat fiind faptul că nu pot determina locul şi momentul în care ar putea surveni catastrofa, seismologii chilieni şi din lumea întreagă trebuie să-şi asume 'dificila sarcină de a informa despre acest risc, incert dar crescut, fără să pară alarmişti', subliniază echipa lui Gavin Hayes.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Chile cutremur cutremur chile INFP seism USGS
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 ian 13:45
Răspunde | Votează email 0 email
Prof.Gh.C.Dinulescu-Câmpina
Din moment ce stiristii televiziunilor, gen Romania Tv. nu mai au ce spune, deontologii cutremurelor se inghesuie sa se bage singuri in seama.
14 aug 19:36
Răspunde | Votează email 0 email
Eu Unul
ATENTIE VA ROG! Inainte de cutremur rog ROMANIA TV sa dea o avertizare meteo rapida, incepind din seara asta, vremea se schimba rapid si DUR cu raceala vremii si ploaie furtunoasa si descarcari electrice, nu sint exclusise si grindina sau ceata rapida dimineata. Avertizarea este valabila din seara asta si pina miine la prinz sau spre dupa amiaza pina in ora 16. Va multumesc
14 aug 19:00
...acumulate în subsol în ultimii 150 de ani, iar riscul producerii unor megaseisme în regiune persistă, Citește mai departe…

...
14 aug 11:59
...statului Chile, nu a fost suficient pentru a elibera tensiunile uriaşe, acumulate în subsol în ultimii 150 de ani, iar …read more ...
14 aug 11:58
... Cutremurul devastator, care a lovit în primăvara acestui an nordul statului Chile, nu a fost...
1
EUR
4.8415
RON
26 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H