Semafoarele din Bucureşti, dereglate de hackeri. Vieţile a mii de oameni puse în pericol după ce s-a umblat la automatele de dirijare

Primăria Capitalei anunţă că au avut loc accesări ilegale ale sistemului de semaforizare din Bucureşti, subliniind că a fost deja depusă o plângere penală. Primăria mai arată că au fost introduse alte diagrame ce stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor.

29 dec. 2018, 19:46
Semafoarele din Bucureşti, dereglate de hackeri. Vieţile a mii de oameni puse în pericol după ce s-a umblat la automatele de dirijare

„Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astăzi o plângere penală după ce ieri şi astăzi (28 şi 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave. Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni). Dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine există un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile)„, informează Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, după prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid, iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori.

Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent. Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele. În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere şi în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente„, mai subliniază municipalitatea.