Semnal de alarmă în Republica Moldova! Israelul şi Germania le cer cetăţenilor să părăsească urgent Transnistria

După Statele Unite, Israelul şi Germania şi-au sfătuit cetăţenii să părăsească de urgenţă Transnistria din cauza climatului de instabilitate din zonă.

29 apr. 2022, 17:13
Semnal de alarmă în Republica Moldova! Israelul şi Germania le cer cetăţenilor să părăsească urgent Transnistria

Semnal de alarmă în Republica Moldova! Diplomatul Joel Lyon, ambasadorul nerezident al Israelului în Republica Moldova, a publicat un mesaj pe Twitter prin care îi roagă pe cetăţenii israelieni să plece urgent din regiunea separatistă Transnistria, ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate.

„În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere că capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este limitată, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a scris ambasadorul nerezident al Israelului în Republica Moldova, Yoel Lyon.

Alertă a Germaniei pentru cetăţenii săi aflaţi în Transnistria

De asemenea, Ministerul german de Externe a actualizat alertele de călătorie şi îi sfătuieşte pe cetăţenii germani aflaţi în Transnistria să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

„Vă rugăm să rețineți că Ambasada Germaniei la Chișinău nu poate oferi asistență consulară Transnistriei. Situația de securitate din Transnistria s-a înrăutățit. În acest context, călătoriile în Transnistria nu sunt categoric binevenite”, se arată într-un comunicat al Ministerului german de Externe.

Şi Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani aflați în Transnistria. Aceştia sunt sfătuiţi să plece imediat din Transnistria în urma exploziilor care au avut loc în ultimele zile.

Citeşte şi: Alertă de securitate în Republica Moldova! Ambasada SUA îi avertizează pe cetăţenii americani să plece urgent din Transnistria

Un avertisment similar a fost lansat şi de Ministerul de Externe bulgar. Riscul de călătorie în Moldova a fost ridicat la cel mai înalt nivel, al cincilea, motiv pentru care cetăţenii bulgari sunt sfătuiţi să părăsească teritoriul Republicii Moldova şi să nu călătorească în această ţară.

„Având în vedere deteriorarea situației din Republica Moldova și din jurul acesteia, îi îndemnăm pe compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în această țară. Îi îndemnăm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile în prezent, se arată în alerta informativă a ministerului.

Citeşte şi: Ministerul de Externe din Bulgaria, apel la cetățenii săi să părăsească Republica Moldova. Reacția Chișinăului

Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. După explozie, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a declarat pentru presa rusă.

Citeşte şi: Rusia susţine că exploziile din Transnistria ar fi „acte teroriste”. Purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe: „Au scopul de a destabiliza situaţia”

Ulterior, în noaptea de luni spre marți, 25 – 26 aprilie, presa de la Tiraspol a scris că ar fi fost auzite explozii lângă satul Parkani din regiune, iar în dimineața zilei de marți, 26 aprilie, au fost înregistrate explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, fiind avariate două antene de radiocomunicații, conform Evz.ro.

Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.