Semne clare de criză. Grupare de hoţi de leurdă destructurată de poliţişti. 6 indivizi, prinşi cu 100 de kilograme din leguma cu miros de usturoi în portbagaj

Mirosul de usturoi din maşină i-a dat de gol. Cei şase suspecţi au vârste cuprinse între 26 şi 39 de ani şi sunt bănuiţi că ar putea constitui un grup infracţional organizat.
Filip Stan
04 feb. 2025, 21:30
Semne clare de criză. Grupare de hoţi de leurdă destructurată de poliţişti. 6 indivizi, prinşi cu 100 de kilograme din leguma cu miros de usturoi în portbagaj

Şase indivizi au fost arestaţi marți, 4 februarie, în estul Germaniei, după ce au furat aproape 100 de kilograme de leurdă, conform unui anunţ al poliţiei din Leipzig.

Suspecţii, cu vârste între 26 şi 39 de ani, ar face parte dintr-un grup infracţional organizat. Trei dintre ei au fost prinşi în apropierea localităţii Wermsdorf, în landul Saxonia, după ce poliţia a observat un miros puternic de usturoi emanând din vehiculul lor, scrie blick.de.

În portbagajul maşinii, agenţii au găsit mai multe sacoşe pline cu bulbi de leurdă, precum şi unelte de recoltat.

Ceilalţi suspecţi au fost prinși nu cu mult mai târziu, la periferia oraşului Leipzig. Deşi pare mai mult o ştire de coloană, se pare că furtul de leurdă reprezintă o problemă persistentă pentru poliția din zona orașului Leipzig de mai mulți ani. Au fost reținute mai multe grupuri de indivizi care au sustras cantități semnificative de leurdă din zonele protejate, având intenția de a le vinde clienților din sectorul de catering.

În Germania, există reglementări stricte referitoare la culegerea leurdei, permițându-se doar culegerea a câtorva frunze de către o singură persoană, în timp ce recoltarea din rezervațiile naturale este complet interzisă.

De obicei, sezonul de recoltare a leurdei începe la sfârșitul lunii februarie.

 

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni care pot fi tratate cu leurda

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura ni-l oferă pentru ca organismul nostru să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar. Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare. De altfel, se pare că apa­riţia frunzelor de leurdă este şi semnul că, în curând, animalele vor ieşi din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primăvară.

Leguma miraculoasă care îți vindecă organismul. Este vedeta primăverii și costă doar câțiva lei

Este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici şi albe. În ţara noastră, verdele viu al frunzelor şi albul luminos al florilor ei împodobesc pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei. Popular, mai este numită şi usturoită, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.

 

Leurda creşte numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care la rândul său este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume. Explicaţia acestui lucru este faptul că leurda a crescut liberă, neinfluenţată de mâna omului, păstrându-şi neatinse însuşirile cu care a fost înzestrată. Aşa se explică faptul că are efecte terapeutice atât de puternice.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron.

Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.

Trecând la registrul serios, aceste furtui au legătură şi cu problemele economice ale Germanei. Inflaţia anuală din Germania s-a menţinut la 2,8% în ianuarie, conform datelor preliminare publicate vineri de oficiul naţional de statistică, Destatis. Aceasta este ultima raportare majoră înainte ca germanii să meargă la vot pe 23 februarie, în urma colapsului coaliţiei de guvernare din noiembrie 2024, transmite CNBC.

Nivelul inflaţiei a fost în concordanţă cu prognozele economiştilor chestionaţi de Reuters. Indicele armonizat al preţurilor de consum (HICP), utilizat pentru comparabilitate în zona euro, a înregistrat o scădere de 0,2% faţă de luna precedentă.

Rata inflaţiei în Germania rămâne peste ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a patra lună consecutiv, după ce coborâse sub acest prag în septembrie anul trecut. Evoluţia reflectă trendul mai larg al inflaţiei în zona euro, unde BCE a declarat joi că dezinflaţia ”este pe drumul cel bun” şi se desfăşoară conform aşteptărilor.

În zona euro, inflaţia a fost de 2,4% în decembrie, iar datele pentru ianuarie urmează să fie publicate săptămâna viitoare.

Inflaţia de bază din Germania, care exclude preţurile la alimente şi energie, a coborât la 2,9% în ianuarie, de la 3,3% în decembrie. Inflaţia serviciilor a înregistrat, de asemenea, o uşoară încetinire, ajungând la 4%, faţă de 4,1% în luna precedentă.

Lidia Fecioru, despre fiertura banală care ne scapă de stres şi oboseală. Produsele se găsesc la orice supermarket

Economia slabă a Germaniei pare să aibă un efect dezinflaţionist, a explicat Sebastian Becker, economist la Deutsche Bank Research.

Datele preliminare publicate joi au arătat că PIB-ul german s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut, un rezultat mai slab decât aşteptările.

”Aceasta ne întăreşte convingerea că rata inflaţiei în sectorul serviciilor şi, implicit, rata inflaţiei de bază vor continua să scadă pe parcursul anului,” a declarat Becker, citat de CNBC. În acest context, BCE ar putea continua relaxarea politicii monetare.

Economia, un subiect-cheie în campania electorală

Raportul privind inflaţia din ianuarie este una dintre ultimele date economice esenţiale publicate înaintea alegerilor anticipate din Germania, programate pe 23 februarie. Economia germană a fost un subiect central în campania electorală, alături de imigraţie, pe fondul creşterii economice slabe şi al presiunilor inflaţioniste.

Guvernul de la Berlin şi-a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru 2025, prognozând o expansiune de doar 0,3%, după ce PIB-ul s-a contractat în ultimii doi ani. Chiar dacă economia a evitat o recesiune tehnică (definită prin două trimestre consecutive de contracţie), creşterea economică a fost anemică.

Inflaţia nearmonizată este estimată să ajungă, în medie, la 2,2% în 2025, conform raportului economic anual al guvernului german.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Mărire uriaşă a impozitului pe câştiguri la pariuri! Ministerul Finanţelor a făcut anunţul oficial
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
Playtech.ro
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Se schimbă regulile concediului medical. Se umblă la bani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Florin Manole, anunțul momentului privind pensiile! Milioane de pensionari, vizați de măsurile fiscale luate de Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa