Semnele ascunse ale cancerului de pancreas

Pancreasul este unul dintre organele căruia nu i se acordă atenția necesară, deși joacă un rol important în digestie și în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Atunci când nu funcționează corespunzător întregul organism are de suferit.

25 apr. 2018, 08:28
Semnele ascunse ale cancerului de pancreas

Potrivit statisticilor, aproximativ 2% din populație este diagnosticată cu cancer de pacreas, cel mai des fiind întâlnit după vârsta de 60 de ani și mai rar în rândul tinerilor de 20-30 de ani. Partea bună este că are o rată mare de supraviețuire, însă este destul de greu de depistat în fazele incipente, de aceea este important să îi cunoști simptomele.

Piele îngălbenită

Pielea sau ochii îngălbeniți pot indica o problemă de sănătate la nivelul ficatului sau a cancerului de pancreas, localizar aproape de canalul biliar, care are rolul de a elimina bilirubina – o substanță galben-maronie. Chiar și micile tumori pot pune presiune pe canalul biliar și îl pot bloca, cauzând astfel îngălbenirea 

Abdomen umflat

Balonarea imediat după masă este normală, atât timp cât nu se întâmplă frecvent și stomacul nu se umflă exagerat de mult. În canzul tomoarei de pancres, pe măsură ce aceasta crește, va produce dilatarea buricului. Acesta ets eun prim simptom pe care femeile îl observă, dar nu îl semnalează imediat doctorului, crezând că nu este un motiv de îngrijorare.

Scădere bruscă în greutate

De regulă, scăderea bruscă în greutate indică din start o problemă de sănătate, mai ales dacă nu faci nimic special pentru acest lucru. Dacă nu îți explici de ce ai slăbit atât de mult, într-o perioadă scurtă de timp, este cazul să mergi la medic pentru a face un set de investigații.

Durere cruntă de spate

Dacă ai o durere puternică în zona inferioară a spatelui, ar fi cazul să îți pui semne de întrebare. Tumorile pancreatice pun presiune pe organele interne, mai ales când încep să se dezvolte, cauzând o durere la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul mușchilor spinării. Deoarece femeile sunt obișnuite cu acest tip de durere pe perioada ciclului menstrul, o vor percepe ca fiind ceva normal, nicidecum un motiv de îngrijorare. Dacă durerea e constantă și nu dispare după câteva zile, este musai să mergi la un control de specialitate.

Urină intens colorată

Culoarea închisă a urinei poate fi un semn al deshidratării, dar poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de pancreas. Acest lucru se explică prin faptul că tumora determină bila să secrete mai puțină bilă, consecința fiind creștere nivelului de bilirubină în sânge, iar urina devine maronie. Pentru a vedea dacă deshidratarea este problema, bea o cantitate suficientă de apă, și dacă observi că urina nu își recapătă culoarea normală, asemănătoare cu cea pe care o are limonada, este momentul să mergi la doctor.

Ai probleme cu pancreasul? Acest remediu stimulează refacerea lui!