Semnele autismului, identificate încă de la 10 luni. 1 din 46 de băieţi şi 1 din 84 de fete suferă de tulburare din spectrul autist

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari neuro-psihice si de dezvoltare, cunoscut sub numele de Tulburari de spectru autist. 1 din 46 de baieti si 1 din 84 de fete sufera de tulburare din spectrul autist.
Roxana Gagiu
14 iun. 2017, 15:08
Semnele autismului, identificate încă de la 10 luni. 1 din 46 de băieţi şi 1 din 84 de fete suferă de tulburare din spectrul autist

Autismul nu are doar o singura forma de manifestare, ci mai multe, cauzate de combinatii diferite intre factorii genetici si cei externi, de mediu. Cauzele specifice raman inca necunoscute.

Simptomele autismului pot fi identificate timpuriu, uneori chiar de la varsta de 9 luni, majoritatea semnelor devenind insa evidente dupa varsta de 1 an. Șansele recuperarii cresc semnificativ atunci cand terapia incepe de la cea mai frageda varsta.

Anca Dumitrescu, presedintele ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si primul specialist roman acreditat in terapia ABA, explica optiunile pe care le are la dispozitie un parinte care are un copil cu autism in Romania.

„Conform Raportului Standardelor Nationale – un raport comprehensiv si detaliat publicat de catre NATIONAL AUTISM CENTER, interventiile cu rezultate dovedite stiintific in tulburarile de spectru autist sunt cele care au la baza ABA (Applied Behavior Analysis). ABA este o stiinta a comportamentului uman.
Este un proces de aplicare sistematica a interventiilor bazate pe principiile invatarii cu scopul de a imbunatati comportamentele adaptative si achizitiile necesare adaptarii la mediu. In analiza aplicata a comportamentului, se evaluaza mediul in care traieste o persoana, sunt analizate antecedentele si consecintele comportamentului, apoi se fac anumite schimbari ale acestor variabile cu scopul de a produce imbunatatiri semnificative in comportamentul persoanei evaluate, atat pentru beneficiul prporiu al persoanei cat si in sensul adaptarii acestuia la cerintele mediului social”, spune Anca Dumitrescu.

Observarea directa a comportamentelor vizate este un element cheie al acestei abordari. Pe baza analizei functionale se descopera relatia dintre mediu si comportament-eliminand subiectivismul si bazandu-ne pe date concrete, putem lua ulterior cele mai bune decizii de modelare comportamentala.

„ABA nu este o terapie numai pentru autism, dar este terapia cu cele mai bune rezultate in recuperarea autismului. Rezultatele cercetarilor in urma aplicarii ABA in cazul copiilor cu tulburari de spectru autist arata ca daca terapia este inceputa la varsta foarte mica (2 ani, sau chiar mai devreme) este intensiva (20-30 pana la 40 de ore de terapie pe saptamana) iar copilul este implicat intr-un program de terapie fara intrerupere timp de minimum 2 ani, pana la 50% dintre copii pot fi recuperati”, sustine Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat in terapia ABA.

Semnele autismului pot fi identificate de un specialist inca de la 10 luni, ceea ce inseamna ca de la aceasta varsta se poate crea un plan de interventie comportamentala.

Fiecare copil poate face progrese in terapie, pentru ca ABA este un program de invatare care isi propune sa modifice comportamentul copilului in mod sistematic si intensiv.

Sistemul are obiective clar formulate, impartite in sarcini mici, astfel incat evolutia copilului sa poata fi masurata permanent. Intarirea comportamentului se face prin recompensare, intreg sistemul functionand pe baza acestor intaritori, fie materiali, fie sociali.

Obiectivele sunt impartite in pasi mici, pe care fiecare copil sa-i poata atinge, iar atunci cand cerinta este prea mare, se da un pas inapoi pana cand copilul poate reusi, apoi se trece la pasul urmator.

Succesul in terapie depinde de 4 factori majori:

  • Varsta copilului la intrarea in program;
  • Potentialul copilului: nivelul cognitiv, stabilitatea atentiei, capacitatea de intelegere a abstractului si autostimularile;
  • Gradul de implicare a familiei – trebuie sa existe echilibru intre nivelul cerintelor din terapie si nivelul cerintelor familiei.
  • Profesionalismul echipei si coordonatorului.

„Nu se poate spune de la inceput care vor fi progresele si cat va recupera copilul. Fiecare copil este diferit, iar planul de interventie terapeutica trebuie adaptat continuu, in functie de nivelul de dezvoltare a abilitatilor, de ritmul de invatare al fiecarui copil, de preferintele si motivatia acestuia. Evaluarea comportamentala initiala va determina nivelul actual de dezvoltare si va oferi informatii relevante pentru definirea si structurarea unui plan individualizat de interventie terapeutica. Pe parcursul procesului de terapie, analistul comportamental va urmari evolutia fiecarui copil, va inregistra reusitele si performantele acestuia, va analiza fiecare obiectiv atins prin terapie si va propune ajustari in planul de interventie”, concluzioneaza Anca Dumitrescu.

In cazul in care un copil prezinta semne de autism, parintii sai pot aplica GRATUIT pentru testul de screening sau pot solicita o o evaluare psiho-comportamentala unui specialist in Centrele ATCA. Toate detaliile se gasesc aici: http://atca.ro/autism/evaluare/.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Criza economică se adâncește. Un nou raport oficial emis de BNR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică