Semnele crizei vin de la BNR. Veste bună pentru cei care şi-au adăpostit economiile în AUR. Ce se întâmplă cu banii ţinuţi în valută

Curs valutar BNR, luni, 7 aprilie 2025. Banca Națională a României a prezentat prima ședință de cotație a săptămânii. Euro este pe creștere.
Filip Stan
07 apr. 2025, 13:27
Semnele crizei vin de la BNR. Veste bună pentru cei care şi-au adăpostit economiile în AUR. Ce se întâmplă cu banii ţinuţi în valută

Curs  BNR  aprilie 2025. Banca Națională a dat publicității, la ora 13.00, prima ședință valutară a acestei săptămâni. În urmă cu trei zile, moneda unică europeană s-a depreciat față de leu și părea că se distanțează considerabil. Ei bine, luni, la noul curs BNR, un euro a fost pe ”verde” și a înregistrat o nouă apropiere de maximul istoric.

Şedinţă la BNR. Anunţuri importante pentru toţi românii cu credite

De altfel, toate valutele importante, cu excepția lirei sterline, s-au apreciat în cursul acestei zile. Iată cursul valutar oferit de banca centrală:

  • Euro: 4.9774 lei (+0.0004)
  • Dolarul american: 4.5431 lei (+0.0136)
  • Lira sterlină: 5.8379 lei (-0.0447)
  • Francul elvețian: 5.3277 lei (+0.0308)
  • Gramul de aur: 442.3381 (-7.8548)

Nu s-a mai întâmplat de jumătate de secol. Aurul bate orice record, nu doar la BNR 

Așa cum arată Victor Dima, șeful Trezoreriei Tavex România, cea mai mare platformă pentru tranzacționarea cu aur de la noi, începutul lui 2025 a fost marcat de o creștere neobișnuită a prețului aurului.

”Primul trimestru al anului 2025 este marcat de un randament de 19% al prețului aurului. Astfel, anul 2025 se situează pe locul al doilea în ceea ce privește creșterea prețului aurului în primele trei luni ale tuturor anilor din 1971 încoace. Luăm anul 1971 ca referință întrucât acesta marchează sfârșitul legării prețului aurului de dolarul american”, a declarat Victor Dima.

Sub actualele aspecte globale ale pieței aurului, există mai multe motive care stau în spatele acestei creșteri semnificative a prețului aurului.

Politica tarifară a administrației Trump este unul dintre factorii care au condus la majorarea cotației aurului. Încă din campanie, Donald Trump susținea că va impune tarife pe majoritatea importurilor în Statele Unite, principala țintă fiind China; totuși, aceste tarife au ajuns impuse și asupra partenerilor strategici ai SUA, în special Canada, amenințând alți parteneri precum Uniunea Europeană, Japonia și Marea Britanie.

Aceste decizii au creat incertitudini pe piața globală a aurului încă la scurt timp după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, ceea ce a dus la livrări de aur record către Statele Unite datorită fricii de a nu fi impuse taxe speciale și asupra importurilor de aur în țară. Mare parte din rezervele băncilor centrale aflate la Londra au fost mutate în SUA de frica taxelor vamale. Mai mult, înainte de decizia de majorarea a taxelor vamale, uncia de aur intrată în SUA avea un suprapreț de 50 de dolari peste cotația bursieră internațională.

Se schimbă banii în România! BNR pune în circulație o nouă monedă din argint. Cum poate fi cumpărată și ce valoare va avea

Achizițiile masive de aur ale băncilor centrale, în special China și Polonia, au fost un lat factor care a condus la creșterea cotașiei pe aur. ”Băncile centrale continuă să fie un factor puternic în ceea ce privește cererea de aur globală; în ianuarie 2025 băncile centrale au achiziționat o cantitate netă de aur de 18 tone, cea mai mare achiziție venind din partea Chinei care și-a mărit rezervele de aur cu cinci tone în prima lună a anului”, precizează Victor Dima.

Numai în februarie 2025 s-au achiziționat 72 de tone de aur prin ETF-uri (aurul pe hârtie)

Accesul la ETF-uri este al treilea factor important care a dus la scumpirea aurului. ”Luna februarie a marcat majorarea deținerilor de aur a ETF-urilor din America de Nord cu peste 72 de tone, fiind cea mai mare creștere a activelor gestionate de aceste fonduri de la invazia Ucrainei de către Rusia de la finele lunii februarie 2022; pe fondul incertitudinilor economice ale Statelor Unite, a disponibilității limitate de produse fizice și a fricii de a nu rămâne pe afară (fear of missing out) investitorii apelează la cea mai accesibilă formă de expunere la aur – aurul pe hârtie”, spune Dima.

Un alt factor important este apariția unor noi jucători/investitori pe piața aurului: fondurile de pensii și cele de investiții care au descoperit subit activul de siguranță, aurul. Pe fondul volatilității piețelor financiare, fondurile de investiții, de pensii și de hedging își „parchează” o parte din capital în aur, până când perspectivele economice de viitor devin mai clare.

”Acestea sunt cele patru cauze principale pentru care prețul aurului a avut parte de o creștere substanțială în primele trei luni ale acestui an. Considerând că, în termeni de randament în primii trei ani ai tuturor anilor din 1971 încoace, doar anul 1980, când prețul aurului a crescut cu 55% în numai trei luni, depășește câștigul acestui an, ar trebui să ne punem două întrebări:

Este această creștere sustenabilă sau ne putem aștepta la o corecție asemănătoare cu cea din 1981 când prețul aurului s-a prăbușit cu 25% într-un singur an?
Dacă această creștere este într-adevăr sustenabilă, ce alte recorduri mai poate să atingă prețul aurului?”, spune directorul de Trezorerie al Tavex România.
Perspectiva Tavex România rămâne una conservatoare, în care investiția în aur se recomandă pe un termen lung de timp (cel puțin trei ani), cu scopul păstrării puterii de cumpărare, în detrimentul banilor fiat care sunt devalorizați constant prin inflație.

 

Fidelis – Începe distribuirea sumelor aferente Cuponului 3 pentru titlurile emise în program

Emitentul va plăti deţinătorilor de titluri de stat sumele de bani aferente utilizând serviciul naţional lansat de către Depozitarul Central, scrie Agerpres.

Deţinătorii de titluri de stat care beneficiază de sumele de bani sunt cei înregistraţi în registrul deţinătorilor emitentului, la data de 27 martie 2025.

Deţinătorii de titluri de stat care sunt clienţi ai unui Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central îşi pot încasa sumele de bani prin intermediul acestuia.

Începând cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor şi a oricăror alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri