Semnele dezechilibrului hormonal la femei

Hormoni joacă un rol esențial în buna desfășurare a organismului uman, mai ales în cazul femeilor, fiind mult mai expuse decât bărbații la a se confrunta cu această problemă.

05 mart. 2018, 10:49
Semnele dezechilibrului hormonal la femei

Datorită razei mare de influențare a hormonilor în organismul uman în momentul în care producerea lor este incorectă, destabilizată sau insuficientă, efectele vor fi resimțite atât la nivel psihic cât și fizic.

Pielea, cel mai mare organ al organismului joacă un rol extrem de important mai ales pentru că la nivelul ei se pot observa diferite reacții ale organismului și ale tulburării acestuia. 

Problema din spatele acneei 

Da, în mod teoretic acneea este o problemă ce apare la pubertate, însă în momentul în care se produce un dezechilibru hormonal, există posibilitatea ca din această cauză porii pielii să rămână blocați și astfel să apară coșurile, punctele negre sau punctele de grăsime.

Dacă în adolescență acneea este o problemă de care se scapă oarecum greu, după această perioadă orice aspect acneic cu care te confrunți trebuie semnalat medicului specialist pentru a trata cauza apariției și nu doar efectul său. 

Același lucru se petrece și în cazul durerilor de cap puternice cunoscute și sub denumirea de migrene. Din cauza nivelului scăzut de estrogen în organism, hormon feminin care controlează atât sistemul metabolic cât și creierul și coloana vertebrală există riscul tot mai mare să te confrunți cu celebrele migrene. Același lucru se petrece și în cazul în care valoarea acestui hormon crește foarte mult în organism. 

Nopțile albe, cauze hormonale

Efectele nopților albe nu vor întârzia niciodată să apară, iar insomnia este unul dintre cele mai periculoase fenomene cu care te poți confrunta de a lungul timpului. Și asta din cauza faptului că în timpul somnului nocturn organismul se reface, în lipsa somnului acesta se va confrunta cu mari deficiențe ce ar putea crea mari probleme de sănătate.

De asemenea, și insomna este strâns legată de activitatea unui hormon și anume progesteronul. Rolul acestui hormon este să te ajute să îți păstrezi calmul în mod normal, să îți reglezi somnul, iar orice modificare a sa va conduce la apariția nopților albe.

De principiu acest fenomen este regăsit cu precădere la femei imediat după naștere, în caz contrar trebuie semnalat acest fenomen medicului specialist.

Transpirația, o reacție a organismului 

În mod normal prin intermediul transpirației organismul elimină toxine, dar și minerale și vitamine dacă aceasta apare ca o cauză a dereglării hormonale.

Și acest aspect este posibil din cauza faptului că hormonii influențează temperatura corporală, astfel că febra, frisoanele sau transpirația excesivă trebuie atent monitorizate.

Nu degeaba femeile aflate la menopauză se confruntă cu aceste simptome destul de des, în această perioada nivelul hormonal este destul de instabil și astfel apar aceste inconveniențe. 

Faptul că nu te poți concentra sau că oricât de mult ai dormi mereu te simți secătuit de orice fel de vlagă este iarăși un simptom al unui deficit hormonal sau a unei dereglări ce nu trebuie trecută cu vederea.

Chiar dacă acest aspect adesea poate indicat doar o problemă a tiroidei, oboseala cronică netratată corespunzător poate fi fatală în cele mai rele cazuri și ipoteze. 

Tulburări de digestie

Aspectul fizic este destul de important pentru femei, iar dacă brusc ai observat că te greutatea ta este mult prea oscilantă, sau regimul de viață sănătos nu te mai ajută atunci clar problema este de natură hormonală.

Un exces al estrogenului, cortizolului sau/și al insulinei favorizează apariția țesutului adipos la nivelul taliei și al abdomenului, mai ales dacă și testosteronul se află în scădere, atunci nici un fel de dietă nu te va ajuta să îți menții greutatea sub control.

Astfel te poți confrunta și cu problema calviției, stres prelungit și probleme digestive cauzate de acest aspect. Stresul te poate face să devii irascibil, să nu mai asimilezi coespunzător nutrimenții alimentari, să îți producă modificări la nivelul florei intestinale dar și să te confrunți cu o senzație de foame de nestăvilit.

O altă problemă ce poate să apară datorită modificărilor hormonale o reprezintă modificarea sânilor în ceea ce privește elasticitatea lor, forma, volumul cât și aspectul. Pot apărea diverse formațiuni la nivelul sânilor sau dureri asemănătoare celor dinaintea menstruației. 

Află ce conține dieta care previne dezechilibrul hormonal AICI