Semnificaţia zilei de 1 MAI

1 Mai: Cu totii ne bucuram de scurta vacanta de 1 mai, insa cati cunoastem semnificatia acestei zile? Iata tot ce trebuie sa stii despre sarbatoarea de 1 mai.

01 mai 2014, 05:46
Semnificaţia zilei de 1 MAI

1 MAI: In prezent, putini se mai gandesc la ziua de 1 mai ca la Ziua Internationala a Muncii, semnificatia ei moderna fiind Ziua Mersului la Mare sau Ziua Iesitului la Iarba Verde. Semnificatia originala a acesteia a fost reducerea normei orare zilnice si a fost decretata de Congresul Internationalei Socialiste in 1889, fiind de atunci comemorata prin manifestatii muncitoresti. Usor-usor, aceasta a devenit sarbatoare muncii in aproape toate tarile din lume, iar aceste manifestatii au capatat amploare cand autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera. 

De ce a luat Internationala Socialista decizia de a decreta aceasta zi ca fiind Ziua Muncii? Ei bine, totul a pornit de la protestele muncitorilor din Chicago ce au avut loc pe 1 mai 1886, cand sute de protestatari au iesit in strada cerand reducerea normei de munca la 8 ore pe zi, fara reducerea salariului. Trei zile mai tarziu, cativa muncitori s-au alaturat unui alt protest, alaturi de angajati ai unei intreprinderi de prelucrare a lemnului. Politia a intervenit, iar patru protestatari au fost ucisi de politie si multe alte persoane au fost ranite mai mult sau mai putin grav din cauza fortelor de orgine.
 
Insa lucrurile nu s-au oprit aici. In aceasi seara, o bomba a fost aruncata din multime spre coloane de politisti, 66 dintre acestia fiind raniti, dintre care 7 au decedat. Bineinteles, politia a ripostat, impuscand nu mai putin de doua sute de oameni, multi dintre ei fiind raniti mortal.
 
Citeşte mai multe despre semnificatia zilei de 1 mai pe cosmopolitan.ro