Senat: Urmărirea penală pentru infracţiunile de peste un milion euro nu mai este de competenţa DNA

Senatorii au decis, în şedinţa de marţi, scoaterea din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a efectuării urmăririi penale în cazul infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală sau fraudă vamală cu pagube materiale mai mari de un milion de euro, echivalent lei.

22 oct. 2013, 11:55
Senat: Urmărirea penală pentru infracţiunile de peste un milion euro nu mai este de competenţa DNA

Pentru aceste infracţiuni, urmărirea penală va fi efectuată de către Parchete, potrivit Agerpres.

Astfel, Senatul a adoptat, fără modificări, un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 63/2013 pentru modificarea art.13 alin.(1) indice 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit expunerii de motive, normele actuale care stabilesc competenţa DNA au dus la supraîncărcarea procurorilor care activează în cadrul Direcţiei, fiind esenţială o intervenţie legislativă pentru a evita blocarea activităţii organului judiciar. 

Numărul mediu de dosare aflate în lucru la un procuror DNA care desfăşoară activitate de urmărire penală este de 80-90.

„Având în vedere complexitatea cauzelor, determinată de specificul infracţiunilor atribuite în competenţa DNA, efectuarea urmăririi penale în mod nemijlocit de către procuror în toate aceste dosare este extrem de dificilă, ceea ce duce inevitabil la întârzieri semnificative în efectuarea actului de justiţie”, se arată în expunerea de motive. 

Caracterul legii este organic, iar Senatul în acest caz este Cameră decizională.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat acest act normativ la 18 septembrie.