Senatorii jurişti: Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în maxim 30 de zile de la adoptarea în Parlament a iniţiativei

Comisia juridică din Senat a adoptat, luni, raport de admitere a propunerii legislative care prevede că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc într-o zi de duminică, ultima din interiorul perioadei de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire.

15 mai 2017, 10:29
Senatorii jurişti: Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în maxim 30 de zile de la adoptarea în Parlament a iniţiativei

Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a precizat propunerea instituie un regim valabil pentru cea de-a treia ipoteză de referendum naţional, respectiv cea care priveşte revizuirea Constituţiei, procedură care nu era prevăzută, spre deosebire de referendumul convocat de preşedinte pentru consultarea pe probleme de interes naţional şi referendumul convocat ca urmare a suspendării preşedintelui în vederea demiterii.

”Nu avem o procedură distinctă în cazul de revizuire a Constituţiei. În această privinţă, la revizuirea precedentă s-a făcut o lege specială pentru aşa ceva, dar atunci era un acord politic, iar lucrurile au mers fără niciun fel de dificultăţi. Nu mai suntem în situaţia asta şi avem de-a face şi cu o iniţiativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei”, a explicat Şerban Nicolae, conform Mediafax.

Raportul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

”Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, a fost elaborat prezentul proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional ce ar putea fi iniţiat începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la iniţiativa cetăţenească ce se află pe rolul Parlamentului”, se arăta în expunerea de motive.

”Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 (alin. 3) din Constituţia României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare, această dată”, se arată în propunerea de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Propunerea, iniţiată de Şerban Nicolae şi susţinută de mai mulţi senatori PSD, urmează să fie supusă votului plenului Senatului. Camera Deputaţilor este for decizional.