Senatorii PPDD, surpriză neplăcută în Parlament. UNPR-iştii le-au luat sala de şedinţă

Senatorii PPDD au avut parte de o surpriză neplăcută. Ei au găsit pe uşa grupului sigla unui alt partid, UNPR. Odată cu plecările masive către putere, Dan Diaconescu a mai rămas cu doar patru senatori, număr insuficient pentru a forma un grup parlamentar, informează România TV.
Filip Stan
03 feb. 2014, 18:12
Senatorii PPDD, surpriză neplăcută în Parlament. UNPR-iştii le-au luat sala de şedinţă

PP-DD-iştii au rămas fără sală de grup, dar şi fără obiectele personale pe care le aveau acolo. „Încerc să-mi găsesc lucrurile. Aveam mapa de corespondenţe, acte de la comisii au fost luate. Pe mine nu m-a anunţat nimeni”, a declarat Vasilica Miron, unul dintre puţinii senatori care au rămas fideli lui Dan Diaconescu.

În plenul Senatului, dezertorii şi-au anunţat trecerea la putere prin înscrierea în UNPR. „Îmi dau demisia din PPDD şi voi activa în PUNR”, a spus Haralambie Vochiţoiu, neştiind prea bine numele partidului în care s-a înscris. După ce preşedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a atras atenţia, s-a corectat.

Odată cu desfiinţarea grupului PPDD de la Senat, partidul nu mai are reprezentare nici în structura de conducere a forului.

Senatorul PPDD, Corneliu Popescu, a declarat luni, pentru Agerpres, că intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la modul în care este redactat articolul 16 al Regulamentului Senatului, potrivit căruia un grup parlamentar poate funcţiona câtă vreme este constituit din şapte membri aleşi pe listele aceluiaşi partid politic, senatorul considerând că forma actuală a articolului amintit lasă loc interpretărilor.

„Eu sunt convins că din acel articol care spune ‘constituirea şi funcţionarea’, avându-l pe ‘şi’ în mijloc, din punct de vedere juridic, nu poţi trage concluzia că grupurile iniţiale se desfiinţează. Nu se pot constitui şi funcţiona, dar nu spune că nu se pot constitui sau funcţiona. E o problemă pe care, bineînţeles, o să o sesizez Curţii Constituţionale şi o să vedem dacă o să primesc vreo decizie în sensul ăsta. (…) Cuvântul ‘desfiinţează’ nu este folosit în Regulament, că dacă ar fi fost folosit, s-ar fi dat şi o soluţie pentru că vorbeşte de independenţi, de afiliaţi, dar nu vorbeşte de cei rămaşi într-un partid dar mai puţini decât grupul (şapte membri – n.r.)”, a spus Popescu, care a deţinut funcţia de vicelider al grupului PP-DD.

Corneliu Popescu a ţinut să întărească faptul că statutul senatorilor care nu şi-au dat demisia din PPDD este acela de senatori PP-DD. „Noi nu suntem senatori independenţi. Noi suntem membri PPDD. Am rămas, într-adevăr, patru”, a precizat senatorul.

Acesta a adăugat că simte că îi sunt afectate drepturile şi libertăţile, întrucât grupul PPDD şi-a pierdut „mişeleşte” birourile, maşinile, dar şi dreptul de a mai avea angajaţi la grup. O altă nemulţumire a acestuia este legată de faptul că la şedinţa Biroului Permanent al Senatului de luni nu a fost invitat şi un reprezentant al grupului PP-DD.

„Trebuiau să se gândească foarte bine înainte de a face acest pas. Trebuia să vină un reprezentat al grupului, care încă mai reprezintă grupul, pentru a rezolva problemele legate de logistică. Mai degrabă am fost daţi afară, aşa, mişeleşte. Mie mi s-a părut că s-a trecut aşa… (…) În primul rând, s-a greşit la şedinţa Biroului Permanent de azi (luni – n.r.). Nu faci şedinţa fără să ai şi reprezentantul PPDD. În final, au fost amăgiţi. Li s-a spus: Popescu a trecut, ăla a trecut, că o să anunţe. Şi-au spus unul altuia până când i-au mişcat pe trei dintre ei”, a mai spus Corneliu Popescu.

Articolul 16 din Regulamentul Senatului precizează că „un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin şapte senatori care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale”.

Acelaşi articol reglementează şi situaţia în care senatorii partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar. În acest caz, ei se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot crea un grup mixt, dispoziţiile Regulamentului aplicându-se şi senatorilor aleşi sau deveniţi independenţi.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica