Senatorii au votat: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, iar Doina Anca Tudor reţinută şi arestată UPDATE

Senatorii au aprobat miercuri, prin vot în plen, cererea DNA de urmărire penală în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat în dosarul achiziţionării unei maşini de lux din bani publici. La fel au votat şi în cazul senatoarei Doina Anca Tudor, însă acesteia i-a lipsit un singur vot pentru a anula procedura.

24 feb. 2016, 06:43
Senatorii au votat: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, iar Doina Anca Tudor reţinută şi arestată UPDATE

UPDATE 12.55 Senatoarea Doina Anca Tudor poate fi reţinută şi arestată, au stabilit prin vot senatorii.

Total senatori: 164

Prezenţi: 120

Voturi pentru: 61

Voturi Contra: 57

Voturi Anulate: 2


Doina Anca Tudor a declarat că se aştepta la acest vot.

„Da, cinstită să fiu, mă așteptam și ați văzut și ce declarații am făcut în plen, nu am obligat colegii cu nimic, fiecare a votat cum a crezut sau cum, probabil, sunt indicațiile. (….) Mă așteptam și sunt pregătită, nu am niciun fel de problemă”, a afirmat Doina Anca Tudor.


UPDATE 12.40 Votul în cazul încuviinţării cererii DNA de reţinere şi arestare a senatoarei Doina Anca Tudor s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor.


UPDATE 12.29 A început votul secret cu bile în cazul senatoarei Doina Anca Tudor.


UPDATE 12.20 Senatoarea Cristiana Anghel o apără şi ea pe Doina Anca Tudor.

Avem conştiinţă toţi. Mă rog la Dumnezeu s-o avem la noi. Mulţumesc.


UPDATE 12.18 Senatoarea Roxana Jipa îi ia apărarea senatoarei Doina Anca Tudor.

Libertatea este starea de normalitate, nu arestarea.

Cine va face rău, de rău va avea parte.

Nu am votat niciodată pentru reţinerea şi arestarea unui coleg, nu o voi face nici acum.


UPDATE 12.07 Senatoarea Doina Anca Tudor a luat cuvântul înainte de votul senatorilor în cazul său.

Sunt total nevinovată.

Au fost cei mai negri doi ani din viaţa în acea perioadă în care sunt acuzată, pentru că mă aflam în procedură de divorţ.

Mai poate fi capabilă o femeie părăsită să-l ajute pe cel care îi şterge viitorul?

Cum poate fi cineva atât de mârşav încât să acuze doi oameni doar pentru a-şi acoperi propriile ilegalităţi?

Există nenumărate neconcordanţe în acest denunţ.

Calitatea mea în acest dosar nu este de inculpat, ci de nevinovat.

Nu vă spun ce să alegeţi sau cum să votaţi, dar sper să alegeţi corect.


UPDATE 11.59 În sală au fost 124 de senatori din totalul de 164, deci cvorumul a fost îndeplinit în cazul votului pentru Gabriel Oprea.

Voturi Pentru: 71

Voturi Contra: 52

Voturi Anulate: 1


UPDATE 11.40 Senatorul Gabriel Oprea le-a cerut, miercuri, senatorilor, să voteze împotriva cererii DNA. Acesta a declarat înainte ca senatorii să voteze pentru sau împotriva ridicării imunității sale, că a respectat întotdeauna legea şi că este nevinovat.

În timpul mandatului meu nu s-a achiziționat o mașină, ci peste 5.000 și în mod legal, transparent, nu a fost nicio problemă. În 2015, sunt documente, inclusiv memoriul trimis la Comisia Juridică de șeful DIPI, care arată că toate instituțiile abilitate au identificat amenințări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, inclusiv a mea, și s-a acționat în consecință.

S-a înființat în cadrul DIPI o structură care a existat și înainte – Acvila – și s-au achiziționat, între altele, și o mașină. Nu am cerut eu acest lucru și se poate dovedi. Este scris și în memoriu. Mașina s-a achiziționat legal și eu m-am supus legii.

Acestea sunt faptele. Vreau să vă spun că mereu mi-am făcut datoria, am respectat legea și sunt nevinovat și rog să votați împotriva acestei cereri”, a susținut Gabriel Oprea în fața colegilor săi.


UPDATE 11.30 Biroul permanent al Senatului a decis, miercuri, ca pe ordinea de zi a plenului să fie incluse doar rapoartele Comisiei juridice în privința solicitării justiției în cazurile Gabriel Oprea și Doina Tudor, potrivit Agerpres.

Conducerea Senatului a stabilit timpii de dezbatere, cei doi senatori având la dispoziție câte 30 de minute pentru a-și exprima punctul de vedere, iar grupurile parlamentare, în total, tot o jumătate de oră.

În final, votul în cazul celor doi va fi secret cu bile.

––––––––––––––––––––––––––––

Senatorii jurişti au dat, marţi, avize favorabile cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care îi vizează pe cei doi senatori, Gabriel Oprea (UNPR) şi Doina Tudor (PNL), după ce aceştia au fost audiaţi în Comisia juridică şi au avut la dispoziţie două zile să îşi studieze dosarele.

Rapoartele urmează să fie dezbătute, miercuri, în plen. Tot atunci, cei doi senatori vizaţi de cererile DNA vor susţine declaraţii de la tribuna Senatului, pentru a-şi prezenta apărarea. Gabriel Oprea deja a anunţat că va spune mai multe lucruri, în plen, în timp ce Doina Tudor afirma că nu le poate cere nimic senatorilor.

Citeşte şi: Comisia Juridică a Senatului a aprobat începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea UPDATE

Dosarele celor doi nu sunt foarte mari. Dosarul lui Gabriel Oprea are trei volume, în timp ce dosarul Doinei Tudor are două volume.

Votul în cazul cererilor DNA este secret, cu bile. Pentru ca solcitările Justiţiei să fie admise, este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi în plen.

Rezultatul votului în cazul celor doi nu ar trebui să fie o surpriză. Atât PSD, prin vocea liderului Liviu Dragnea, cât şi PNL, prin Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au anunţat că vor vota în favoarea cererilor DNA, fără a se ţine cont dacă parlamentarul vizat este de la acel partid, relatează news.ro.

Cu toate acestea, chiar săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă pe numele lui Mădălin Voicu a fost respinsă de deputaţi, iar cererea care viza arestarea lui Nicolae Păun a fost amânată, pentru că şedinţa s-a suspendat din lipsă de cvorum.

În cazul lui Gabriel Oprea, DNA cere pentru a doua oară aviz de la Senat pentru urmărirea penală, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, maşină pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vrea să înceapă urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în acelaşi dosar în care au fost puşi sub acuzare fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Nicolae Gheorghe, şi alţi trei foşti şefi din DIPI.

În celălalt dosar, DNA cere Senatului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatoarei Doina Tudor, acuzată că, în perioada martie-mai 2013, l-a ajutat în mod direct pe soţul său să primească mită 200.000 de euro pentru a favoriza o firmă de asigurări.

Procurorii susţin că, în perioada martie – mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel George Tudor „să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de inculpatul Tudor Daniel George), pentru ca, în schimb, acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control”.