Corneliu Dobriţoiu cere ORNISS să cerceteze un posibil INCIDENT DE SECURITATE în cazul mapei uitate de Băsescu

Preşedintele Comisiei senatoriale pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a solicitat ORNISS să cerceteze posibilul incident de securitate, generat de faptul că preşedintele Traian Băsescu a uitat o mapă cu documente secrete în sediul unei televiziuni.

16 oct. 2014, 14:39
Corneliu Dobriţoiu cere ORNISS să cerceteze un posibil INCIDENT DE SECURITATE în cazul mapei uitate de Băsescu

Corneliu Dobriţoiu vizează emisiunea Realităţii TV în care preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe şi a prezentat moderatorului textul HG 223/2013 prin care Guvernul a secretizat numele foştilor agenţi ai SIE. Ulterior, Rareş Bogdan a spus că Băsescu a uitat mapa cu Hotărârea respectivă, inclusiv cu anexele secrete.

Dacă un document secret a fost uitat la voia întâmplării într-un spaţiu nesigur, cu posibilitatea ca persoane neautorizate să aibă acces la el, acesta se cheamă un incident de securitate„, a declarat Dobriţoiu la România TV, adăugând că incidentele de acest tip trebuie cercetate de ORNISS şi SRI.

Senatorul a anunţat că a cerut ORNISS să facă cercetări în acest caz, în condiţiile în care această instituţie este sub control parlamentar. „M-am adresat ORNISS să facă cercetări. Vinovată în acest caz este persoana ce are acces la documentele secrete de stat şi nu a asigurat păstrarea în condiţiile legii ale documentelor. Dacă se constată un incident de securitate, se poate merge până la ridicarea certificatului ORNISS„, a mai spus Corneliu Dobriţoiu.

Traian Băsescu a uitat, în studioul emisiunii de la Realitatea TV la care a participat luni seară, dosarul roşu cu documentele pe baza cărora l-a acuzat pe Victor Ponta că ar fi fost ofiţer acoperit SIE şi în care se aflau, potrivit propriilor spuse, şi acte secrete.

Mărturisirea a fost făcută chiar de moderatorul emisiunii. Rareş Bogdan a povestit pentru Ziua de Cluj cum, după interviu, preşedintele a plecat fără dosarul prezentat în emisiune.

„Preşedintele şi-a uitat în studioul Realitatea file din dosarul roşu în care a adus documentele pe care le-aţi văzut în direct. Nu le-am citit, l-am sunat pe aghiotant, pe la 1:00 noaptea, şi i le-a dat. Traian Băsescu mi-a mai spus după emisiune că se simte uşurat”, a spus moderatorul.

Rareş Bogdan a relatat cum, pe parcursul emisiunii, şeful statului l-a trimis pe aghiotant să aducă „de pe biroul mic dosarul roşu”.

„De altfel, el, pe parcursul emisiunii, a spus că va face dezvăluirea cu şase zile înainte de primul tur al prezidenţialelor. Mi-a spus apoi că i-a plăcut subiectul despre starea economică a României şi că am afirmat că iubesc România. Am rămas şi eu surprins când, pe o pauză publicitară, i-a spus aghiotantului „Du-te şi adu de pe biroul mic dosarul roşu!”, a spus jurnalistul.

Conform acestuia, Traian Băsescu îl mai trimisese o dată pe aghiotant să aducă un dosar despre perimetrele Lukoil.