Senatorul PSD Şerban Nicolae: Nu aş accepta postul de judecător la CCR, chiar dacă mă onorează

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat joi că nu ar accepta postul de judecător de la Curtea Constituţională a României, rămas vacant în urma demisiei lui Toni Greblă, motivând că este "prea devreme", potrivit Agerpres.

05 feb. 2015, 13:04
Senatorul PSD Şerban Nicolae: Nu aş accepta postul de judecător la CCR, chiar dacă mă onorează

„Mă onorează, dar nu aş accepta, pentru că este încă prea devreme. E adevărat, în condiţiile prevăzute de Constituţie m-aş încadra. Este vorba de 18 ani vechime în funcţii juridice şi o chestiune subiectivă, de apreciat de la caz la caz, o bună reputaţie morală, profesională în viaţa publică. Din punctul acesta de vedere, însă nu este suficient. Eu am fost întotdeauna de părere că funcţia de judecător la CCR trebuie să fie la apogeul carierei profesionale, ar trebui să fie încredinţată unor persoane cu experienţă nu doar profesională, ci cu foarte multă experienţă de viaţă, experienţă în spaţiul public, în viaţa instituţiilor statului, pentru că la urma urmei e vorba de aprecierea ansamblului constituţional, edificiul statal românesc, şi cred că lucrul acesta este suficient de important ca să nu fie o chestiune valabilă la 40 şi ceva de ani”, a declarat Nicolae la Palatul Parlamentului.

Întrebat pe cine vede potrivit pentru CCR, Şerban Nicolae a spus că a făcut câteva menţiuni de nume şi oricare dintre cei menţionaţi ar răspunde „la cele mai înalte exigenţe funcţiei de judecător”. Este vorba de profesorul Corneliu Bârsan, fost judecător la CEDO de la Strasbourg, „un profesor de drept reputat, un civilist consacrat, profesorul Neagu (n.r. Ion), „unul dintre cei mai buni, în partea de procedură mai ales”, Cornel Codroiu, fost deputat în mandatul 2000-2004, „un jurist foarte experimentat, fost şef al Secţiei Militare a Înaltei Curţi”.

„Nu am discutat cu persoanele în cauză, îmi cer scuze dacă am greşit formulând acele propuneri, era doar o reacţie de moment la anunţul vacantării acestui post. Eu cred însă că, pentru restul de mandat, oricare dintre cei menţionaţi de mine ar putea răspunde la cele mai înalte exigenţe funcţiei de judecător, mai ales în condiţiile în care Curtea Constituţională, din nefericire, în ultima perioadă a avut şi o activitate controversată, au fost decizii care încă sunt de discutat, încă nu au clarificat situaţii din spaţiul instituţional public românesc şi atunci probabil că e nevoie de o revenire la ce se gândea la începutul anilor ’90 că trebuie să fie Curtea Constituţională”, a afirmat senatorul PSD.