Senatul a aprobat proiectul de lege care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei

Senatul a aprobat, marți, cu 81 de voturi pentru, o abținere și 16 voturi împotrivă, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 61/2017 pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acțiuni deținute de către statul român la societățile producătoare de agent termic la unitățile administrației publice locale în vederea înființării și organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

12 sept. 2017, 16:39
Senatul a aprobat proiectul de lege care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei

În timpul dezbaterilor, senatorul PMP Traian Băsescu s-a opus adoptării proiectului, afirmând că este vorba de o ambiție a actualului primar general al Capitalei de a prelua ELCEN.

„Hai să discutăm despre ELCEN, că despre asta e vorba, nu despre operatori de energie… Este ambâțul (…) doamnei primar general… Ajunge la procurori transferul dacă se face, să știți, dar până una-alta este ambiția doamnei primar general de a prelua ELCEN-ul. (…) Doamna primar general, iar PSD este suficient de inconștient încât îi face hatârul, vrea să preia sub controlul Primăriei Capitalei acest gigant energetic. Nu-și dă seama că nu poate administra cu personalul Primăriei un asemenea colos energetic. Mă îndoiesc, în calitate de fost primar general care știe care e potențialul administrativ, dar personalul din Primăria Capitalei nu e în stare să limpezească traficul din Capitală. Credeți că vor putea să gestioneze în tandem patru termocentrale? Propunerea mea, ca om care a fost și primar general și știe de unde provin pierderile, nicidecum din relația ELCEN-RADET, ci din pierderile pe care le are RADET în sistemul de distribuție, eu vă sugerez să dăm un vot responsabil de respingere”, a spus Băsescu.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a afirmat însă că menținerea actualei situații la ELCEN nu rezolvă lucrurile.

„Menținerea ELCEN și RADET în formatul în care au acumulat datorii nu face să rezolve nimic, ba va adânci această situație de criză și va pune în fiecare iarnă problema încălzirii centrale în București”, a spus senatorul PSD.

Liberalii au anunțat că votează proiectul de lege, în vreme ce senatorii USR au susținut că se opun. Senatul e prima cameră sesizată în cazul acestui act normativ.