Senatul a fost convocat din vacanţă. Se decide soarta guvernului prin moţiune de cenzură

Senatul italian a fost convocat de urgenţă, din vacanţă pentru a decide soarta Guvernului. Este posibilă o soluţie alternativă ”anti-Salvini”.

13 aug. 2019, 14:00
Senatul a fost convocat din vacanţă. Se decide soarta guvernului prin moţiune de cenzură

Senatul italian, convocat de urgenţă într-o Romă pustie în această perioadă a verii, urmează să decidă marţi seara cu privire la data unui eventuale supuneri la vot a unei moţiuni de cenzură ce ar putea doborî Guvernul, însă scenariul unei soluţii alternative ”ani-Salvini” se consolida, relatează AFP.

Joia trecută, omniprezentul ministru de Interne şi lider al Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini a jucat o mână de pocher, dinamitându-şi alianţa guvernamentală cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), după doar 14 luni de când se află la putere.

Pentru a reuşi, Salvini intenţionează să pactizeze cu vechii săi aliaţi de drepta – Forza Italia (FI, dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi Fratelli d’Italia (post-fascist) al lui Giorgia Meloni.

Însă planul său de atac nu a luat în calcul formarea – cu scopul de a-i bloca drumul – a unui fel de ”front republican” care uneşte M5S, furioasă că a fost trădată, şi o aripă a Partidului Democrat (PD, centru-dreapta) loială fostului şef al Guvernului Matteo Renzi (2014-2016).

Negocierile în tabăra celor care refuză noi alegeri legislative sunt complicate, mai ales în PD. Noul lider al formaţiunii, Nicola Zingaretti, aflat în funcţie din martie, preconizează alegeri cât mai rapid, pentru a nu bruia mesajul opoziţiei de stânga şi a evita o creştere în sondaje a inamicului său declarat.

Însă liderul M5S Luigi Di Maio pare că poate să amâne scenariul unei plecări, de neocolit, a premierului Giuseppe Conte.

Senatul se reuneşte marţi pentru a tranşa, pe de o parte, între poziţia lui Salvini, care vrea o moţiune de cenzură şi căderea Guvernului Conte încă de miercuri, şi pe de altă parte cea a M5S, care pledează în favoarea unei simple declaraţii a lui Conte la 20 august în Senat, fără o demsiie automată.

Toate ipotezele rămân, aşadar, posibile – un Guvern provizoriu de tehnocraţi în vederea adoptării bugetului pe 2020 şi pregătirii noilor alegeri, un guvern remaniat, poate condus de Conte şi dominat de miniştri M5S, cu ajutorul din afară al PD şi altor formaţiuni sau alegeri legislative anticipate în octombrie.

Altă incertitudine uriaşă a apărut, în acest fel – numărul senatorilor care îşi vor întrerupe concediul pentru a sosi la timp. Ei au fost convocaţi la ora 16.00 GMT (19.00, ora României).